Svet 12.3.2015 5:30

Prvi singl Elvisa Presleyja ponovno na gramofonski plošči

New York, 12. marca - Na dan glasbenih prodajaln, ki ga tretjo soboto v aprilu praznujejo neodvisni glasbeni založniki in prodajalci, bodo po svetu začeli prodajati več kot 400 gramofonskih plošč, na katerih bodo tako stare uspešnice kot nove izdaje. Med njimi bo tudi prvi singl Elvisa Presleyja z naslovom My Happiness.

Prvi Presleyjev singl bo izšel pri Third Man Records, založbi in prodajalni v Nashvillu, ki je v lasti rockovskega glasbenika Jacka Whitea. Na drugi strani pa bo skladba That is When Your Heartaches Begin.

Založba se je potrudila, da bi ohranila vtis izvirnega posnetka iz leta 1953, vključno s preprostim zaščitnim ovitkom plošče in nalepkami, napisanimi s pisalnimi stroji, kot je bilo takrat običajno. "Zvok bo tako čist, kot to omogoča sodobna tehnologija, ne da bi pri tem izgubila občutenje in dušo, zaradi česar sta ti dve pesmi nepozabni in presenetljivi," so poudarili pri založbi.

Desetpalčna vinilka z 78 obrati na minuto bo v prodajalni v Nashvillu na dan glasbenih prodajaln naprodaj v omejenem številu izvodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kasneje namerava založba singl izdati še v večji nakladi na 7-palčni plošči s 45 vrtljaji na minuto. White, najbolj znan kot član rock dueta The White Stripes, je originalni posnetek kupil januarja na dražbi, zanj je odštel 300.000 dolarjev (skoraj 280.000 evrov).

Med posnetki, ki jih nameravajo ponovno izdati na dan glasbenih prodajaln, bodo tudi pesem Changes Davida Bowiea iz leta 1971 in albumi Brucea Springsteena, kot sta Born in the USA in Nebraska. Izšel pa bo tudi zgodnejši demo posnetek Metallice No Life 'til Leather, ki so ga heavy metal velikani izdali na kaseti.

Dan glasbenih prodajaln, ki bo letos 18. aprila, se je razvil kot odziv na brezplačno digitalno glasbo. Utrjuje se od leta 2008 in postaja vse bolj priznan zaradi ponovnega zanimanja poslušalcev za gramofonske plošče in njihove prodajalne. Začel se je v ZDA, razširil pa se je po vsem svetu, zlasti po Veliki Britaniji, Kanadi in Franciji.

Letos bodo dan zaznamovali v 1500 prodajalnah v ZDA, v enakem številu pa bo dosegel še 21 držav. Med njimi so večinoma evropske, pa tudi Avstralija, Brazilija, Izrael, Mehika, Kitajska, Japonska in Nova Zelandija.

Kot še poroča AFP, so zaradi povečanega zanimanja za gramofonske plošče v zadnjih letih v ZDA in Kanadi odprli okrog 200 prodajaln s ploščami. Prodaja vinilk je lani v ZDA narasla za 52 odstotkov na 9,2 milijona kopij, čeprav je celotna prodaja glasbe po podatkih sistema Nielsen SoundScan še vedno padala.