Slovenija 11.3.2015 14:32

Gregor Kresal na Indiegogo zbira sredstva za kratek gorniški film

Ljubljana, 11. marca - Alpinist in filmar Gregor Kresal, ki je pred nekaj leti navdušil s filmom Sfinga, na platformi Indiegogo zbira donacije za 40-minutni film Osem krogov in pol. Film bo po napovedih "prava psiho-drama, ki prikazuje alpinistovo refleksijo Dantejevega Pekla". Kresal je že napisal scenarij, na platformi pa se nadeja sredstev za njegovo uresničitev.

Na Indiegogo želi zbrati 30.000 dolarjev (slabih 28.000 evrov), kolikor bo zadoščalo za realizacijo kratkega filma. Kot je razvidno s portala, ima na voljo še 34 dni, doslej pa je zbral 1730 dolarjev (1600 evrov).

"Osem krogov in pol ne bo običajen film o gorah, temveč srhljivo potovanje v človekov um in zavest," je svoje delo na platformi opisal Kresal.

V nadaljevanju gre vizija ustvarjalcev v smeri celovečernega filma, je sporočila svetovalka za odnose z javnostmi Aleksandra Papež. Kot je podrobneje pojasnila za STA, je trenutno torej cilj posneti kratki film, ki bi lahko postal odskočna deska za celovečerec, vendar pa bi bil to povsem nov projekt.

Po njenih besedah je Osem krogov in pol pravzaprav Kresalova magistrska naloga. Kresal, po poklicu arhitekt in po duši alpinist, se je leta 2003 prvič spoznal tudi s svetom filmske umetnosti. Rezultat njegove nove strasti je eden največkrat nagrajenih slovenskih filmov v tujini - Sfinga. Trenutno končuje magistrski študij na filmski akademiji legendarnega hollywoodskega režiserja Davida Lyncha. Nastajajoči film je posvetil spominu na enega najboljših alpinistov vseh časov, Pavleta Kozjeka.