Svet 12.3.2015 0:30

V Leipzigu se bo začel mednarodni knjižni sejem

Leipzig, 12. marca - V Leipzigu se bo začel mednarodni knjižni sejem, po Frankfurtu drugi največji knjižni sejem v Nemčiji. Velja za pomembno predpomladno srečanje o aktualnih in bodočih smernicah v branži. Štiridnevnega sejemskega vrveža na severu mesta se bo udeležila tudi Slovenija, ki bo med drugim opozorila na letošnjega Prešernovega nagrajenca Mikija Mustra.

Srbija, Beograd. Knjige, knjižni sejem. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Knjige, knjižni sejem.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Leipziški sejem za razliko od frankfurtskega ne bo imel gostujoče države, pač pa tematski fokus, posvečen 50-letnici nemško-izraelskih odnosov. Čeprav bodo v ospredju avtorji, bo ponudil priložnost tudi za politične razprave.

Nasploh bo sejem platforma za razprave o politiki in družbi, denimo o vprašanju svobode izražanja po terorističnih napadih v Parizu, konfliktu v Ukrajini in 25. obletnici nemške enotnosti.

Na 92.400 kvadratnih metrih pričakujejo več kot 2200 razstavljavcev. Sejem bo ponovno spremljal tudi literarni festival Leipzig bere, ki bo gostil skoraj 3000 avtorjev oziroma sodelujočih na 3200 prireditvah po vsem mestu. Vzporedni sejem v hali 1 bo posvečen stripu. Vrhunec v tem delu bo posebna razstava o izraelskih stripih.

Na sejmu bodo podelili več kot ducat nagrad. Nagrado za evropsko razumevanje bo dobil vileniški nagrajenec leta 2011, romunski pisatelj Mircea Cartarescu.

Slovenijo bo v Leipzigu zastopalo več kot 20 založb, od avtorjev pa bodo gostovali Nataša Kramberger, Dušan Šarotar, Miha Mazzini in Anja Golob. Javna agencija za knjigo bo posebej izpostavila stripe Mikija Mustra.