Na hitro prelistano 14.3.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 14. marca - Pri založbi Modrijan so izdali delo avstrijskega avtorja Martina Pollacka Kontaminirane pokrajine, pri Didakti pa kriminalko norveškega pisatelja Joa Nesboa Snežak. Založba KUD Logos je izdala delo angleškega avtorja Thomasa Traherneja Izbrane pesmi in knjigo Rešitelj iz zablode, ki jo podpisuje Abu Hamid Muhamed al-Gazali.

Ljubljana. Knjiga pisatelja Abuja Hamida Muhammada al-Ghazalija z naslovom Rešitelj iz zablode. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Abuja Hamida Muhammada al-Ghazalija z naslovom Rešitelj iz zablode.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisatelja Joa Nesba z naslovom Snežak. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Joa Nesba z naslovom Snežak.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Thomasa Traherneja z naslovom Izbrane pesmi. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Thomasa Traherneja z naslovom Izbrane pesmi.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisatelja Martina Pollacka z naslovom Kontaminirane pokrajine. Foto: Založba Modrijan

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Martina Pollacka z naslovom Kontaminirane pokrajine.
Foto: Založba Modrijan

KONTAMINIRANE POKRAJINE - KNJIGA O MNOŽIČNIH POBOJIH PO EVROPI

V ospredju dokumentarno-esejistične knjige so pokrajine kot geografsko-ekološko zaokrožene prostorske enote, ki jim avtor dodaja predvsem zgodovinsko, ponekod tudi duhovno in etično komponento. Delo opisuje forenzično potovanje po pokrajinah srednjeevropskega vzhoda in prinaša zapis o njihovem življenju v obdobju od medvojnega časa do skoraj današnjih dni, s posebnim poudarkom na tragičnih viharjih, ki so jim bile te pokrajine izpostavljene v 40. letih minulega stoletja.

Potovanje sega od baltskih držav do kočevskih pragozdov. Zajame slikovite pokrajine, njihovo naravo in tradicionalna ljudstva, vendar ima zlovešč podton pokrajin, v katerih so množično umirali pripadniki različnih skupin oziroma ras in narodnosti in bili množično pokopani. Na Slovenijo vežejo avtorja prijetni spomini na otroštvo, ko je poslušal dedkova pripovedovanja o nekaterih slovenskih krajih, ki jih je kot odrasel spoznal v povsem drugačni luči - kot kraje množičnih grobišč. V knjigi med drugim obravnava Kočevski rog in Hudo jamo. Delo je prevedel Aleš Učakar.

SNEŽAK - KRIMINALKA JOA NESBOA

Snežak je kriminalka enega najbolj uveljavljenih skandinavskih avtorjev žanrske literature Nesboa, ki je najbolj znan po svojih kriminalnih romanih z detektivom Holom. Tokratno dogajanje je postavljeno v november, ko v Oslu zapade prvi sneg. Birte Becker se vrne iz službe domov in pohvali moža in sina za snežaka na vrtu, ki ga, kot se razkrije, nista naredila onadva. Višji inšpektor Harry Hole prejme anonimno pismo, ki ga je podpisal Snežak. Pozneje ugotovi presenetljive podobnosti med starimi izginotji. Poročene ženske izginejo, ko pade prvi sneg. Iste noči se Sylvia Pedersen opoteka po sveže zapadlem snegu v nekem gozdu zunaj Osla. Ve, da teče na življenje in smrt, ne ve pa, kdo jo zasleduje. Za prevod je poskrbel Darko Čuden.

TRAHERNEJEVE PESMI - PESMI ENEGA ZADNJIH METAFIZIČNIH PESNIKOV

Knjiga prinaša pesmi malo znanega angleškega pisca iz 17. stoletja. Njegove rokopise so odkrili šele leta 1896, ko sta se dva pojavila v enem izmed londonskih antikvariatov. Kupil ju je William Brooke in ju tako rešil uničenja. Leta 1997 sta se v dveh različnih knjižnicah pojavila še dva rokopisa. O Trahernejevem življenju razen nekaj skopih podatkov ne vemo skoraj ničesar. Najverjetneje se je rodil leta 1636 v Herefordu, v letu 1652 je vstopil v Brasenose College v Oxfordu in leta 1661 dosegel magisterij. Kot deček je doživljal grozote druge državljanske vojne, odraščal v vmesnem puritanskem času, zrela leta pa je preživel v obdobju restavracije pod Karlom II. Traherne v angleški literaturi velja za enega izmed zadnjih metafizičnih pesnikov, ob čemer se omenja, da gre za čisto posebnega pesnika. Na splošno je religiozna poezija 17. stoletja zaznamovana z melanholijo, strahovi, dvomi, negotovostjo, Trahernejeva poezija je izjema, je v spremni besedi zapisal Alen Širca, ki je antologijski izbor pesmi tudi poslovenil.

REŠITELJ IZ ZABLODE - POMEMBNO DELO SLOVITEGA ISLAMSKEGA MISLECA

Knjiga Rešitelj iz zablode prinaša pomembno delo slovitega islamskega misleca, ki je živel v Perziji med letoma 1058 in 1111. Knjiga zavzema posebno mesto v celotni islamski duhovno-intelektualni zgodovini. Pred bralcem se razgrne filozofsko-duhovna avtobiografija, v kateri avtor spregovori o preobratu, zaradi katerega se je podal na duhovno pot - pot mistike. Hkrati bralcu razkrije svoja številna dognanja o filozofiji, teologiji in ezoteriki, pri čemer pojasni njihov prispevek k religiji in zariše njihove meje. Za prevod dela in spremno besedo je poskrbel Raid Al-Daghistani, ki je v njej med drugim zapisal, da je avtorja nemogoče uvrstiti v eno samo kategorijo. Bil je filozof, teolog, pravni učenjak, predavatelj, mistik in asket. Abu Hamid Muhamed al-Gazali s svojim skeptičnim, teoretično dodelanim pogledom predhaja Humovim tezam, s svojim epistemološko-eksistencialnim dvomom spominja na Descartesovo meditiranje, v analizah uma se približa Kantovim kritikam, nekaj podobnosti pa bi našli tudi s Tomažem Akvinskim in Svetim Avguštinom.