Svet 13.3.2015 6:00

V Rimu po čiščenju ponovno v vsem sijaju na ogled Štirje vodnjaki

Rim, 13. marca - V Rimu lahko mimoidoči občudujejo Štiri vodnjake v bližini palače Kvirinal, ki se po čiščenju in restavriranju ponovno bleščijo v vsem sijaju. Oboje je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa trajalo devet mesecev in je stalo 320.000 evrov.

Italija, Rim. Predsedniška palača Kvirinal v Rimu. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Italija, Rim.
Predsedniška palača Kvirinal v Rimu.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V nišah na pročeljih štirih stavb na križišču Via delle Quattro Fontane in Via del Quirinale je nad bazenčki z vodo mogoče občudovati kipe bogov rek Arno in Tibera ter boginj Juno in Diane. Izdelavo poznorenesančne umetnine je naročil papež Sikst V., vodnjaki so bili izdelani med letoma 1588 in 1593.

Restavriranje in čiščenje vodnjakov je financirala italijanska modna hiša Fendi v sklopu svojega 2,5 milijona evrov vrednega projekta Fendi za fontane, v katerega je zajeta tudi znamenita fontana Trevi.

"Čiščenje Štirih vodnjakov je bilo izjemno težavno, saj je bila umazanija, ki se je več desetletij nalagala na površini, zelo trdovratna," je povedal predstojnik mestne službe za kulturno dediščino Claudio Parisi Presicce.

Prva faza restavriranja fontane Trevi je bila končana januarja, trenutno se restavratorji posvečajo stranskim delom vodnjaka in kipu vodnega božanstva Oceana v osrednji niši, še piše Ansa.