Slovenija 23.3.2015 0:30

V Mariboru bodo podelili Glazerjevo nagrado in listine

Maribor, 23. marca - V dvorani Lutkovnega gledališča Maribor bodo danes podelili Glazerjevo nagrado in listine, s katerimi mariborska občina nagrajuje življenjsko delo in posamične vrhunske dosežke v kulturi. Nagrado letos prejme pesnica in prevajalka Erika Vouk.

Maribor. Novinarska konferenca Mestne občine Maribor pred podelitvijo letošnjih Glazerjevih nagrad. Predstavnik urada za kulturo in mladino Bojan Labovič in predsednica odbora za podelitev Glazerjevih nagrad Zdenka Križanič. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor.
Novinarska konferenca Mestne občine Maribor pred podelitvijo letošnjih Glazerjevih nagrad.
Predstavnik urada za kulturo in mladino Bojan Labovič in predsednica odbora za podelitev Glazerjevih nagrad Zdenka Križanič.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor je svoje osrednje priznanje za dosežke v kulturi namenil Voukovi, ker kot pesnica že 30 let vztraja v samem vrhu slovenske poezije. S svojo poezijo je s prevodi v več tujih jezikov prisotna tudi v mednarodnem prostoru, njeno prevajalsko delo pa je v veliki meri vezano na sodelovanje s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor. Med drugim je prevedla eno najpomembnejših besedil evropske literature - drugi del Goethejevega Fausta.

Poleg osrednje nagrade v Mariboru vsako leto podelijo tudi največ tri Glazerjeve listine za dosežke v kulturi v zadnjih dveh ali treh letih. Te bodo prejeli arhitekti Mirjana Koren, Tomaž Kancler in Mateja Katrašnik ter pesnik Marjan Pungartnik.

Glazerjeve nagrade so poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino ustvarjalnega obdobja preživel v Mariboru. Lani je nagrado za življenjsko delo, ki v denarju znaša 75 odstotkov višine Prešernove nagrade, dobil pesnik in publicist Andrej Brvar.