Slovenija 14.3.2015 7:26

Bunker zagnal spletni vodič po birokraciji Vobi

Ljubljana, 14. marca - Zavod Bunker je ta teden zagnal spletni vodič po birokraciji Vobi. Ta ima na enem mestu zbrane uredbe, zakone, pravila in birokratske zanke, ki jih morajo poznati uporabniki. "Veliko dobrih idej, navdihujočih akcij in zanimivih dogodkov se nikoli ne uresniči zato, ker se nam zdi, da ne obvladujemo birokratskih postopkov," so ob tem zapisali.

Vobi trenutno obsega tri vodiče: kulturno organiziranje, organizacijo dogodka in spremembe v prostoru. Pod zavihkom Kulturno organiziranje se tako uporabnik lahko poduči, katera oblika organiziranja je zanj najbolj primerna.

V primeru, da želi delovati sam, lahko izve vse o prednostih in slabostih statusa samozaposlenega v kulturi, v primeru delovanja v skupini pa spletna stran podaja informacije o treh možnih oblikah organiziranja: kot civilna iniciativa, kot društvo ali kot zavod.

Pod zavihkom Organizacija dogodka so opisani postopki, ki jih mora upoštevati tisti, ki želi pripraviti dogodek, kulturno prireditev ali kakršnokoli drugo zborovanje.

Zavihek Spremembe prostora pa je namenjen tistim, ki želijo javne in skupne prostore s svojimi dejanji in pobudami izboljšati in spremeniti v prijetne kraje, kjer se bodo zadrževali tako sami kot ljudje okrog njih. Na tem mestu se je med drugim mogoče podučiti, komu nasloviti pobudo.

Zavod Bunker je vodič pripravil z idejnima avtorjema Zalo Velkavrh in Gregorjem Berkopcem. Kot so sporočili, ga nameravajo v kratkem razširiti z novimi temami, prva bo sodelovanje pri odločanju.

"Z Vobijem želimo spodbuditi aktivno participacijo civilne družbe v javni sferi in pri odločanju ter posameznikom olajšati pot do tega. In če ste med temi, ki bi bili radi bolj aktivni in ustvarjalni pri sooblikovanju svojega okolja, kulturne in tudi politične krajine, upamo, da vam bo Vobi v pomoč," so še zapisali.

Vodič je nastajal v okviru mednarodnega projekta 3C 4 Incubators, katerega del je zavod Bunker. S partnerji si želijo prispevati k prepoznavnosti kulturnega in kreativnega sektorja kot dejavnika prostorskega razvoja ter ekonomskih in socialnih inovacij.