Svet 14.3.2015 5:30

Slovenske knjige umetnika na razstavi v Parizu

Pariz, 14. marca - V galeriji Gagosian v Parizu so na ogled postavili razstavi Tiski in fotografije, ki predstavlja 40 let ustvarjanja Eda Rusche, ter Knjige & Co., ki predstavlja knjige Rusche ter dela več kot 70 sodobnih vizualnih umetnikov z vsega sveta, ki se sklicujejo na njegove knjige umetnika. V slednjo so vključene tudi slovenske knjige umetnika.

S svojimi deli na pariški razstavi sodelujejo Tanja Lažetić, Dejan Habicht in Tadej Pogačar, so sporočili iz Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E..

Knjige umetnika One Gasoline Station Habichta, Coloured People in Black and White in Nine Swimming Pools Behind a Broken Glass Lažetićeve ter Various (Small) Pieces of Trash Pogačarja so izšle leta 2010 v neodvisnem založništvu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E..

Knjiga umetnika je umetniško delo, izvedeno v obliki knjige. Knjiga umetnika večkrat nastaja na križišču različnih tehnik, tehnologij, izrazov in medijev. S svojo neekskluzivnostjo in široko dostopnostjo večkrat predstavlja kritiko obstoječemu umetnostnemu sistemu in vladajočim tržnim mehanizmom. V zgodovini umetnosti 20. stoletja so knjigo umetnika kot medij uporabljali številni umetniki in umetniške skupine, od ruske avantgarde, futurizma, dadaizma, do fluxusa, poparta, konceptualnih umetnikov do današnjih dni.

Ruscha je pod vplivom knjig, ki jih je videl pri uličnih prodajalcih na potovanju po Evropi, leta 1962 izdal v samozaložbi svojo prvo knjigo umetnika. Twentysix Gasoline Stations je tanka, cenena knjižica, ki je ob izdaji stala 3,5 dolarja. Knjiga ni vzbudila zanimanja publike, zavrnila jo je celo Kongresna knjižnica zaradi neortodoksne oblike in pomanjkanja informacij. Z desetletji pa je ta knjiga umetnika pridobila kultni status.

Razstavo spremlja publikacija Various Small Books: Referencing Small Books by Ed Ruscha, v kateri je dokumentiranih in popisanih 91 knjig umetnika, ki so navdih našle v delu Rusche. Na ogled bo do 7. maja.