Slovenija 16.3.2015 8:41

Slovenski filmski center ob 20-letnici s Slakovim Kriznim obdobjem

Ljubljana, 16. marca - Slovenski filmski center, naslednik leta 1995 ustanovljenega Filmskega sklada RS, je praznovanje letošnje 20-letnice delovanja začel januarja na Tržaškem filmskem festivalu, doma pa bo jubilej začel obeleževati ta teden v Slovenski kinoteki. V torek, 17. marca, bo predvajal Krizno obdobje, prvenec režiserja Francija Slaka.

Slakov prvenec iz leta 1981 bo tokrat prvič mogoče videti v digitalizirani in restavrirani različici. To bo hkrati prva slovenska različica filma po 30 letih, saj je v Sloveniji do nedavnega obstajala samo 35mm kopija z nemškimi podnapisi. Digitalizirano različico je financiral Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS ob delni pomoči Slovenskega filmskega centra (SFC).

Projekcija v kinoteki bo ob 19. uri, sledil bo pogovor, na katerem se bo gledalcem predstavil del filmske ekipe, so sporočili s SFC.

Krizno obdobje se je v filmsko zgodovino po navedbah SFC zapisalo kot "minimalistična drama in eden najboljših prvencev slovenske kinematografije". V glavni vlogi je nastopil Roberto Battelli, ki se je kasneje uveljavil v politiki, za svojo vlogo pa je na 9. tednu domačega filma v Celju prejel nagrado za debitanta leta. Franci Slak je dobil srebrno plaketo Metoda Badjure z diplomo.

Film spremlja študenta psihologije Pavla Komela, ki zapade v osebno krizo, saj ne vidi več pravega smisla v študiju in življenju v prestolnici. Želi si drugačnega življenja, ne ve pa, kako bi ga dosegel. Ljubezensko razmerje ga ne izpolnjuje, po nekaterih priložnostnih delih pa se odloči, da se bo vrnil v domači kraj. Doma skuša staršem predstaviti svoje, sicer dokaj meglene življenjske načrte, vendar naleti na popolno nerazumevanje. Nazadnje mu preostane le prazen televizijski zaslon.

Franci Slak je edini slovenski režiser, ki se je s svojimi filmi trikrat uvrstil na filmski festival v Berlinu. Berlinsko uvrstitev mu je prinesel prav prvenec, s katerim se je leta 1982 uvrstil v program Forum. Tistega leta je bil Slakov film, kot je zapisal Ekranov poročevalec iz Berlina Bojan Kavčič, edini uradni jugoslovanski predstavnik na Berlinalu.

Naslednji Slakov film Eva se je dve leti kasneje (1984) uvrstil v berlinski program Panorama. Leta 1988 pa so bili njegovi Hudodelci prikazani v tekmovalnem programu Berlinala, so še sporočili s SFC.

SFC je bil ustanovljen, da bi spodbujal ustvarjalnost na filmskem in avdiovizualnem področju. Kot javna agencija je začel delovati januarja 2011 kot naslednik javnega sklada - Filmskega sklada RS. Od leta 1995 do lani je sofinanciral 109 slovenskih celovečernih filmov.