Svet 14.3.2015 6:00

V Londonu razstava legendarnega modnega oblikovalca Alexandra McQueena

London, 14. marca - V londonskem Muzeju Victoria & Albret danes vrata za širšo javnost odpira razstava legendarnega modnega oblikovalca Alexandra McQueena (1969-2010). Postavitev z naslovom Divja lepota, ki je že bila na ogled v New Yorku, združuje 240 njegovih kreacij. V predprodaji so za ogled razstave prodali že več kot 70.000 vstopnic.

Direktor Muzeja Victoria & Albert Martin Roth je po pisanju tujih tiskovnih agencij razstavo označil kot oblikovalčev "čustven povratek domov".

Odprtja za vabljene goste v četrtek so se udeležile številne znane osebnosti, med njimi David in Victoria Beckham ter modeli Naomi Campbell, Kate Moss, Eva Herzigova in Poppy Delevigne. Med gosti sta bila po pisanju francoske tiskovne agencija AFP tudi v Mehiki rojena filmska igralka Salma Hayek in britanski igralec Colin Firth.

Kuratorica razstave Claire Wilcox je McQueena opisala kot "enega najvplivnejših oblikovalcev njegove generacije, ki je presenečal s svojimi spektakularnimi in močnimi predstavami na modnih brveh". Razstava po njenih besedah odraža njegov dovršen način pripovedovanja zgodb, mojstrstvo na najvišjem nivoju in njegovo romantično obsedenost z naravo.

Po besedah Luise Rytter, ki je sodelovala pri pripravi razstave, je bil McQueen izjemno dober opazovalec narava, kar se odraža tudi v njegovih kreacijah, v katere je vključeval fazanja ali gosja peresa, lupine školjk, glave krokodilov, pa tudi srnjakovo rogovje. Narava ga je po njenih besedah navdihovala predvsem s svojo nepredvidljivostjo.

Razstava je bila leta 2011 že na ogled v v newyorškem Metropolitanskem muzeju, kjer je naletela na izjemen odziv. Na njej so našteli okoli 650.000 obiskovalcev, ki so na ogled čakali tudi več ur.

Na razstavi v Londonu je mogoče videti McQueenovo vizionarsko zapuščino, ki sega vse do leta 1992, saj bo na ogled postavljena tudi njegova diplomska kolekcija. Ogledati si je mogoče del njegove nedokončane jesenske kolekcije iz leta 2010, ki je bila njegova zadnja.

McQueen se je rodil v London, kjer je tudi živel, študiral, ustvarjal in ustanovil danes po vsem svetu znano znamko Alexander McQueen. Bil je najmlajši izmed šestih otrok. Šolanje je končal pri šestnajstih in kot pripravnik na krojaški ulici Savile Row v Londonu začel svojo oblikovalsko pot. Leta 1994 se je odločil za študij na londonskem kolidžu za umetnost in dizajn, Central Saint Martins, kjer je njegovo celotno diplomsko kolekcijo kupila modna urednica in njegova bodoča muza Isabella Blow.

McQueen je bil znan kot "enfant terrible" modne scene zaradi svojih šokantnih in pogosto kontroverznih modnih revij. Kljub temu ga je modni svet oboževal in z navdušenjem pričakoval njegove kreacije. Februarja leta 2010 je storil samomor.