Svet 15.3.2015 5:30

Frančiškani v Assisiju zbirajo sredstva za obnovo fresk

Rim, 15. marca - Frančiškani v italijanskem Assisiju želijo s pomočjo množičnega financiranja zbrati sredstva za obnovo fresk v cerkvi sv. Franšička Asiškega v mestu. Z akcijo, ki so jo začeli v sredo, želijo zbrati denar za restavriranje 620 kvadratnih metrov fresk v kapeli sv. Katarine in ob vhodu v baziliko.

Freske v kapeli sv. Katarine iz 13. stoletja je naslikal Andrea de' Bartoli, freske ob vhodu v cerkev pa so pripisane umetniku iz 16. stoletja Cesaru Sarmiju. Ker omenjene freske niso utrpele škode v potresu, ki je leta 1997 poškodoval baziliko, tudi niso bile vključene v obsežen projekt restavracije, ki je sledila tej naravni katastrofi. Frančiškani stroške restavriranja ocenjujejo na 460.000 evrov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Bazilika v Assisiju je posvečena sv. Frančišku Asiškemu, ustanovitelju frančiškanskega reda, ki se je odpovedal vsemu posvetnemu in začel romarsko pridigarsko življenje v popolni revščini. Poleg že omenjenih jo krasijo freske nekaterih pomembnih srednjeveških umetnikov, med njimi Giotta in Cimabueja. Oktobra 2013 je cerkev obiskal papež Frančišek.