Slovenija 14.3.2015 19:00

Na Dnevih komedije 2015 zmaga Prevar

Celje, 14. marca - V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje se je danes zaključil 24. festival Dnevi komedije. Nagrajenci strokovne žirije so Ana Urbanc, Gašper Tič, Jaka Ivanc in predstava Prevare. Občinstvo je za svojo žlahtno komedijo izbralo predstavo Prevare v izvedbi Mladinskega gledališča Ljubljana, so sporočili iz SLG Celje.

Strokovna žirija Dnevov komedije 2015, ki so jo sestavljali dramska igralka in svetovalka za govor Alida Bevk, dramaturginja in prevajalka Alja Predan ter direktor Zgodovinskega arhiva Celje Borut Batagelj, je soglasno odločila, da je žlahtna komedijantka 2015 Ana Urbanc za vlogo Lize v uprizoritvi Mame v produkciji Krekerja in SiTi Teatra BTC.

Kot so zapisali v obrazložitvi, Urbančeva v vlogi Lize nosi komedijsko nehvaležen kontrapunkt drugim dramskim osebam ter dovršeno preigra karakter hladne in nepristopne poslovne ženske, ki materinsko vlogo zavestno potiska v ozadje, in jo razvije v ranljivo čutečo osebo.

Gašper Tič je prejel nagrado za številne igralske premene v uprizoritvi Prevare in za vlogo oberlajtnanta Lukaša v predstavi Švejk. "Tič z izjemnim komedijskim darom zlahka preigrava pahljačo povsem različnih vlog. Z lahkoto izstopa iz dramskega gradiva in neposredno nagovarja publiko s spretnimi improvizacijskimi prebliski," piše v obrazložitvi.

Letošnji žlahtni režiser je postal Jaka Ivanc, ki je režiral Prevare. "Ivanc vzpostavi natančen in duhovit režijski rokopis, ki ga spretno izrabi za moderno uprizarjanje replike commedie dell'arte. Njegov avtorski kod pri tem ne ostaja linearen, temveč omogoča razgibane prehode med tekstom in improvizacijo, med odrom in zaodrjem," je zapisala žirija v obrazložitvi.

Žlahtna komedija 2015 po izboru občinstva je Ivančeva predstava Prevare. "Prevare so celostna komična mojstrovina. Izjemno gledališko besedilo Jere Ivanc se navdihuje po antični komediji, hkrati pa ohranja živo vez z današnjim časom. Prevare odlikujejo inventivna režija, homogen in uigran igralski ansambel, razkošna in duhovita likovna zasnova ter živa glasba," so med drugim zapisali.

Festival, ki je trikrat zaporedoma potekal od četrtka do sobote, je po podelitvi nagrad zaključil Jure Ivanušič z glasbeno monokomedijo Od tišine do glasbe.