Slovenija 16.3.2015 8:54

V ljubljanski Drami drevi četrto srečanje brezdomnih

Ljubljana, 16. marca - V Mali drami si bo drevi okoli 100 brezdomnih z različnih koncev Slovenije brezplačno ogledalo predstavo Nekaj sporočil za vesolje Wolframa Lotza v režiji Sebastijana Horvata. SNG Drama Ljubljana in društvo Kralji ulice z zdaj že tradicionalnim sodelovanjem opozarjata na pomembnost družbenega vključevanja brezdomnih na vseh področjih.

Ljubljana. SNG Drama. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana.
SNG Drama.
Foto: Anže Malovrh/STA

Brezdomci si bodo predstavo ogledali na povabilo SNG Drama Ljubljana društvu Kralji ulice. Kot so sporočili iz Drame, želijo brezdomnim omogočiti doživetje prijetnega večera v gledališču z ogledom predstave in pogostitvijo.

Poleg tega želi Drama kot pobudnik sodelovanja skupaj z brezdomnimi, ki so v času zaostrenih družbenih razmer pogosteje še bolj zapostavljeni in izključeni, ponovno opozoriti javnost, pristojne državne organe ter različne ustanove, da je vključevanje brezdomcev v kulturno-družbeno življenje pomemben korak na poti njihove demarginalizacije in vračanja v družbeno življenje.

Po besedah izvršne in odgovorne urednice časopisa Kralji ulice Mirjam Gostinčar, ki je tudi zaposlena v dnevnem centru Kraljev ulice, pozitivna doživetja, med katera sodi obiskovanje kulturnih prireditev, motivirajo brezdomce za nadaljnje korake pri urejanju njihovega življenja. Sodelovanje s SNG Drama Ljubljana pa krepi zanimanje njihovih uporabnikov tudi za obisk drugih predstav Drame med letom ter prireditev drugih kulturnih ustanov po Sloveniji.

Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice je samostojna nevladna humanitarna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 2005. Uporabnikom nudi strokovno pomoč in podporo pri vključevanju v formalne in neformalne oblike pomoči ter omogoča in povečuje njihov dostop do družbenih virov.

V predstavi Nekaj sporočil za vesolje pritlikava pohabljenca Lum in Purl Schweitzke iščeta smisel življenja. Ugotovita, da je tisto, za kar se splača živeti, skupni otrok, vendar ne moreta vplivati na usodo, saj je njuno življenje dramatik že zapisal v dramsko besedilo. Kdo jima lahko pomaga uresničiti željo? Obiščejo ju različne medijske, izmišljene ali zgodovinske osebnosti, vsaka s svojo zgodbo in s svojo bolečino. V igro vstopi še Vodja poteka, ki vsem tem osebnostim ponudi priložnost, da s posebno napravo v vesolje pošljejo kratko sporočilo, so vsebino predstave povzeli v gledališču.

V glavnih vlogah nastopata Aljaž Jovanović in Bojan Emeršič.