Slovenija 17.3.2015 10:00

Nemški simfonični orkester iz Berlina nocoj za zlati abonma

Ljubljana, 17. marca - V okviru zlatega abonmaja bo nocoj ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil Nemški simfonični orkester iz Berlina, eden vodilnih nemških orkestrov. Vodil ga bo njegov umetniški vodja - ruski dirigent Tugan Sohiev, solist bo violinist Christian Tetzlaff.

Ljubljana. Cankarjev dom, Gallusova dvorana. Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana.
Cankarjev dom, Gallusova dvorana.
Foto: Tina Kosec/STA

Na programu so Baletna suita št. 1 Dmitrija Šostakoviča, Koncert za violino in orkester v D-duru Ludwiga van Beethovna in Simfonija št. 2 v D-duru Johannesa Brahmsa.

Nemški simfonični orkester iz Berlina je, kot so zapisali v Cankarjevem domu, svetovni zgled za domišljeno programsko politiko in sodobno oblikovanje glasbenih dogodkov. Vse od ustanovitve leta 1946, ko je bil imenovan Simfonični orkester radia RIAS, se predano posveča iskanju novih glasbenih temeljev.

K njegovemu mednarodnemu ugledu in razvoju so prispevali umetniški direktorji Ferenc Fricsay, Lorin Maazel, Riccardo Chailly, Vladimir Aškenazi in Kent Nagano, pomemben preobrat pa se je zgodil z dirigentom Ingom Metzmacherjem. Njegovi tematsko zasnovani koncerti in uvedba komentiranih sproščenih nastopov brez koncertnih oblek ter z obveznim pokoncertnim srečanjem so pomladili in razširili krog občinstva klasične glasbe.

Orkester gostuje po vsem svetu, po vsem svetu slovijo tudi njegovi večkrat nagrajeni posnetki. Leta 2011 je prejel nagrado grammy za najboljši operni posnetek za produkcijo Liamour de loin (Oddaljena ljubezen) Kaije Saariaho pod Naganovim dirigentskim vodstvom.

Ruski dirigent Sohiev orkester umetniško vodi od sezone 2012/13, od lani pa je tudi umetniški direktor opere in orkestra Bolšoj teatra v Moskvi. Združenje francoskih kritikov ga je po koncertu na Elizejskih poljanah označilo za odkritje leta 2005. Je stalni gost svetovno znanih orkestrov, kot so Berlinski filharmoniki, orkester Gewandhaus, Sanktpeterburški filharmoniki, Londonski filharmonični orkester in Narodni orkester iz Toulousa ter orkestrov Metropolitanske opere in Marijinskega gledališča.

Violinist Tetzlaff je zaželen gost priznanih koncertnih prizorišč. Pod taktirko svetovno znanih dirigentov, kot so Daniel Harding, Andris Nelsons in Simon Rattle, izvede več kot sto koncertov letno, na recitalih pa nastopa s pianistom Leifom Ovejem Andsnesom. Izobrazbo si je pridobil v središču nemškega violinizma v Lübecku, namesto Stradivarija pa si je izbral violino nemškega izdelovalca Greinerja, so še sporočili organizatorji.