Slovenija 17.3.2015 14:09

Novo rojstvo Kina Bežigrad

Ljubljana, 17. marca - V Ljubljani bo 26. marca vrata ponovno odprl Kino Bežigrad. Kot je za STA povedal idejni vodja projekta Edis Vuković, je njegov slogan Vrniti kino ljudem. Kino Bežigrad bo odslej več kot le kino, saj bo med drugim ponujal lutkovne predstave in delavnice za najmlajše, dvorano pa bo mogoče najeti tudi za različne dogodke.

Ljubljana. Kino dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot neodvisni kino bo Kino Bežigrad sodeloval z vsemi distributerji, pravi Vuković, ki ga je k projektu spodbudila situacija v prestolnici, kjer je po umiku filmov distributerja Blitz iz Koloseja nastala praznina v ponudbi.

Kot pravi, se mu ne zdi primerno, da v resni ustanovi, kot je Cankarjev dom, gleda Hobita, druga skrajnost pa je, da je moral z družino na ogled risank v Kranj.

Za otvoritveni film so izbrali politično srhljivko Strelec: Krvava pogodba. Film z oskarjevcem Seanom Pennom na čelu je posnet po romanu Jean-Patricka Manchetta pod taktirko francoskega režiserja Pierra Morela.

O številkah Vuković, sicer lastnik frizerskega salona v Ljubljani, ne želi govoriti. Povedal je le, da je samo projektor stal okoli 40.000 evrov. Potrebno pa je bilo tudi zamenjati stole, urediti ozvočenje in prenoviti gostinski lokal. Projektu se posveča tri mesece. Toliko je bilo potrebno, da je uredil vse formalnosti in se s KD Group dogovoril za najemnino, preurejanju dvorane pa se posvečajo zadnja dva meseca.

V dvorani so povečali oder, ki bo po novem meril šest krat 13 metrov. V gostinskem lokalu so uredili mini oder, ki meri šest krat tri metre, saj ob koncih tedna tam načrtujejo lutkovne predstave in otroške delavnice.

Za otroški program bo skrbelo Gledališče iz desnega žepka, ki ga vodita Lucija Ćirović in Boštjan Štorman. Kot je za STA povedala Ćirovićeva, so zaenkrat dogovorjeni za izvedbo otroškega programa, sama bi si želela tudi stand upa.

Dvorana bo po prenovi primerna tudi za oddajanje, za seminarje, seje, kolegije, v decembru pa jo bo mogoče najeti tudi za obisk Dedka Mraza, je še povedal Vuković.