Svet 18.3.2015 5:30

Mojstrovine iz Umetnostnega muzeja v Baslu na ogled v Madridu

Madrid, 18. marca - V Muzeju Prado in Nacionalnem muzeju Reina Sofia v Madridu so od danes na ogled tri razstave, na katerih so predstavljena dela iz zbirk Umetnostnega muzeja v Baslu. Muzej, ki bo začasno zaprt zaradi prenove, je v špansko prestolnico poslal 176 del priznanih umetnikov. Številna med njimi so tokrat prvič razstavljena izven Švice.

Med drugim je v Madridu mogoče videti dela umetnikov, kot Pablo Picasso, Vasilij Kandinski in Vincent van Gogh iz zbirke baselskega muzeja, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava Beli ogenj združuje 104 dela iz zbirke baselskega muzeja, ki so nastala v zadnjih 150 letih. Postavitev z naslovom Moderna predstavlja 62 del iz zasebne zbirke, ki sta jo zasnovala Karl Im Obersteg in Rudolf Staechelin in jo hranijo v baselskem Umetnostnem muzeju. Tretja pa je razstava Deset Picassov Umetnostnega muzeja v Baslu.

V začetku julija bo razstavo Moderna obogatila še oljna slika Paula Gauguina z naslovom Nafea Faa Ipoipo ali Kdaj se boš poročila, ki jo je umetnik naslikal leta 1892. Slika, ki je bila nekdaj del zbirke Staechelin velja za trenutno najdražjo sliko. Nazadnje je bila na dražbi prodana za 262 milijonov evrov.

Delo, ki je bilo zadnjih 50 let razstavljeno v Umetnostnem muzeju v Baslu, je na dražbo dal Staechelin. Kot je tedaj poročal britanski BBC, je bil razlog za prodajo tudi finančne narave. "Kdo ve, kaj bo čez deset let? Več kot 90 odstotkov mojega premoženja predstavljajo slike, ki sem jih muzejem posodil brezplačno. Umetnine so družinska dediščina, vendar želim, da mi hkrati zagotavljajo osnovno varnost in omogočajo nadaljnje naložbe," je tedaj povedal Staechelin.

Staechelin podatka o identiteti kupca ni želel izdati, povedal je le, da mu bo sliko predal v začetku prihodnjega leta, je poročal New York Times.