Svet 18.3.2015 6:00

Na festivalu Ars Electronica 2015 v ospredju razmišljanja o prihodnosti

Linz, 18. marca - Na letošnjem festivalu Ars Electronica, ki bo septembra potekal v avstrijskem Linzu, bodo v ospredju razmišljanja o prihodnosti. Med drugim se bodo posvetili vprašanjem, kakšna bodo mesta v prihodnosti in s kakšnimi izzivi bo v 21. stoletju povezan urbani življenjski prostor.

Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica festivala Christine Schöpf, je leta 1900 v mestih živelo deset odstotkov svetovnega prebivalstva. Danes ga v mestih živi že 50 odstotkov, v 50 letih pa se bo povečalo na 70 odstotkov, kar pred nas postavlja nova vprašanja in izzive.

Letošnja izdaja, ki so jo naslovili Post City, bo tako obravnavala štiri glavne teme. Pod naslovom Mobilnost v prihodnosti se ne bodo posvetili le mobilnosti ljudi, ampak tudi blaga in podatkov. V sklopu, posvečenem delu, bodo razmišljali o delovnih mestih, krizi in nadomeščanju ljudi s stroji.

Sklop Meščani v prihodnosti bo posvečen življenju v mestih in vse številčnejšemu prebivalstvu. Zadnji sklop se bo ukvarjal z možnimi nevarnostmi, ki grozijo, od klimatskih sprememb dalje, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Letošnja Ars Electronica bo potekala od 3. do 7. septembra.