Slovenija 18.3.2015 12:40

S filmom Cena slave v Kinodvoru uvod v 4. festival frankofonskega filma

Ljubljana, 18. marca - S projekcijo filma Cena slave v režiji Xavierja Beauvoisa se bo drevi v Kinodvoru začela 4. izdaja Festivala frankofonskega filma (FFF), ki je posvečen obeležitvi mednarodnega dne frankofonije, ki bo 20. marca. Do konca marca bodo v sklopu festivala v Kinodvoru in Slovenski kinoteki prikazali 15 filmov.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Otvoritveni film Cena slave je postavljen v Švico in pripoveduje o ugrabitvi trupla Charlija Chaplina. Festival prinaša še dve posebni projekciji - film Abderahmana Sissakoja z naslovom Timbuktu, ki krepi afriško dimenzijo frankofonije, ter film Kiriku in čarovnica v režiji Michela Ocelota. Ta bo uvedel sekcijo filmov, posvečeno mlajšemu občinstvu, ki jo bodo organizatorji razvijali tudi v prihodnjih izdajah.

Na sporedu festivala bosta slovenski premieri filmov Prihajamo v miru v režiji Huberta Sauperja ter Ljubezen je popolni zločin, ki ga podpisujeta Jean-Marie in Arnaud Larrieu. Med drugim bosta na sporedu Razredni sovražnik Roka Bička ter Kosec Zvonimirja Jurića. Na Francoskem inštitutu opozarjajo, da bo večina filmov dvakrat predvajana, kasneje pa si jih ne bo mogoče ogledati v rednem programu kinematografov.

Festival frankofonskega filma bo 31. marca sklenil film Zbogom jeziku režiserja Jean-Luca Godarda, ki bo izjemoma projiciran v 3D tehniki.

Na mednarodni dan frankofonije, ki ga obeležujemo 20. marca, se države članice Mednarodne organizacije za frankofonijo poklonijo raznolikosti kultur, katerim pripadajo in katerih skupna točka je francoski jezik. Organizacija združuje 80 držav, od teh jih ima 23 status opazovalke, med njimi je tudi Slovenija.