Slovenija 19.3.2015 8:00

Sarajevsko-kraški pesnik Josip Osti dopolnil 70 let

Ljubljana, 19. marca - Pesnik, pripovednik, esejist, literarni kritik, antologist in prevajalec Josip Osti danes praznuje 70. rojstni dan. Rodil se je v Sarajevu, od leta 1990 pa kot svobodni umetnik deluje v Sloveniji. Za svoj dom si je izbral Tomaj, kjer je živel tudi njegov najljubši pesnik Srečko Kosovel.

Osti je diplomiral na Filozofski fakulteti v Sarajevu. Bil je urednik študentskega lista Naši dani, urednik pri založbi Veselin Masleša, tajnik podružnice pisateljev Sarajeva in Društva pisateljev BiH, direktor mednarodne literarne prireditve Sarajevski dnevi poezije in urednik revije Books in Bosnia and Herzegovina ter predsednik Društva književnih prevajalcev BiH.

Njegov opus, ustvarjen v jeziku spominov, kot je poimenoval svojo bosanščino hrvaške provenience, in od leta 1995 v slovenščini, obsega več kot 20 pesniških zbirk, pet proznih in 14 knjig esejev in literarnokritiških tekstov. Uredil je deset antologij slovenske in bosensko-hercegovske poezije in proze ter prevedel okrog 90 knjig in 16 iger slovenskih avtorjev. Okrog 40 knjig je bilo prevedenih v druge jezike, navaja spletna knjigarna emka.si.

"V eni pesmi sem zapisal, da me je ljubezen naredila pesnika, sedaj pa dodajam, da me je ljubezen do poezije Srečka Kosovela naredila slovenskega pesnika," je leta 2013 dejal v pogovoru za STA. Odločitev za pisanje v slovenščini je Osti opredelil za svojo najbolj pogumno odločitev. S prvo knjigo v slovenščini, Kraškim narcisom, je presenetil celo sebe. Zanjo je leta 1999 dobil Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko.

Kot pesnik ima rad nenavadne besede, imena. "Eden od razlogov je, da verjamem, da v sebi nosijo zgodbe. Preden smo si izmislili pisavo, smo se pogovarjali v zgodbah. Poleg tega obstajajo besede, ki imajo že same težo pesniške podobe, medtem ko jo druge dobijo samo v pesniškem kontekstu."

Med njegovimi pesniškimi zbirkami so Barbara in barbar, Sarajevska knjiga mrtvih, Salomonov pečat, Jutranjice, večernice, Tomajski vrt in druge. Za zbirko Vse ljubezni so nenavadne je leta 2006 prejel Jenkovo nagrado.

Med nagradami in priznanji, ki jih je prejel za svoje literarno in prevajalsko delo, je tudi nagrada vilenica, ki jo je na istoimenskem mednarodnem literarnem festivalu v organizaciji Društva slovenskih pisateljev dobil leta 1994.