Slovenija 19.3.2015 10:40

V Stožice konec junija prihaja Bob Dylan

Ljubljana, 19. marca - Ameriški pevec in kantavtor Bob Dylan se bo svojo zasedbo 25. junija v sklopu aktualne turneje ustavil tudi v ljubljanski dvorani Stožice. Dylan velja za enega najpomembnejših in prepoznavnih glasbenikov 20. stoletja. Prodal je več kot 120 milijonov izvodov 36 studijskih albumov. Njegov zadnji izdelek je album Shadows in the Night.

Kitajska, Beijing. Ikona popularne glasbe Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Beijing.
Ikona popularne glasbe Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Dylan je s svojimi albumi in številnimi že skoraj ponarodelimi skladbami narekoval ne le glasbeni, temveč celoten družbeni tempo 60. let minulega stoletja. Vse do danes je ohranil status vrhunskega avtorja glasbe in besedil, so sporočili organizatorji.

Na zadnji album Shadows in the Night, ki je izšel februarja, je Dylan vključil priredbe priznanih skladb, med katerimi so Autumn Leaves, Some Enchanted Evening, The Night We Called It a Day in I'm a Fool to Want You. Album je že v prvem tednu zakraljeval na vrhu rock lestvice Billboarda. Dylan je pri 73. letih postal najstarejši glasbenik, ki se mu je uspelo uvrstiti na prvo mesto lestvice.

Robert Allen Zimmerman je svojo glasbeno pot kot Bob Dylan začel v Greenwich Vilageu. Na glasbeno sceno je prodrl leta 1963 z drugim albumom The Freewheelin' Bob Dylan, ki je z izrazito politično-protestno in družbeno-kritično vsebino močno zaznamoval tedanjo ameriško kulturo.

Dylan je v svoji karieri raziskoval raznovrstne ameriške tradicije in glasbene žanre, ki jih je pogosto spajal z angleško, irsko in škotsko folk glasbo. Nastopa s kitaro, bas kitaro, klavirjem in orglicami. Od poznih 80. let ga na turnejah spremljajo različni glasbeniki.

Za svoje delo je prejel številne pomembne nagrade, med drugim 15 grammyjev, oskarja in nagrado golden globe za filmsko skladbo Things Have Changed. Pohvali se lahko tudi s Pulitzerjevo nagrado za pomemben vpliv na ameriško glasbo in kulturo, že od leta 1988 pa je član Dvorane slavnih rock'n'rolla. Ameriški predsednik Barack Obama mu je leta 2012 izročil najvišje ameriško državno priznanje - medaljo svobode.

Dylan je v Sloveniji nastopil že trikrat, leta 1991 in 1999, nazadnje pa junija leta 2010. Z nastopom v Hali Tivoli je po mnenju mnogih ponovno dokazal svoje glasbeno mojstrstvo.