Svet 19.3.2015 16:10

Posebna nagrada Bruno Kreisky za 2014 založniku Lojzetu Wieserju

Celovec, 19. marca - Celovški založnik Lojze Wieser je dobitnik posebne nagrade Bruno Kreisky za politično knjigo leta 2014 za dosežke na področju založništva. Kot je zapisano na spletni strani Inštituta Karla Rennerja, ki nagrado podeljuje, je založba Wieser specializirana za izdajanje literature Vzhodne Evrope. Nagrado mu bodo izročili 23. marca v Celovcu.

Kot je Wieser povedal za STA, mu je nagrada v veliko čast. Kreiskyja (1911-1990), ki je bil avstrijski minister za zunanje zadeve in kancler, je tudi osebno poznal in se z njim večkrat pogovarjal na temo manjšin.

V mladosti je kot koroški Slovenec na avstrijskem Koroškem na lastni koži doživel, kaj pomeni nespoštovanje do jezika in kulture. Ko se je začel ukvarjati s knjigami, je želel narediti konec takšni obliki medsebojnega soočanja. Spomnil je na pozitivno izkušnjo iz začetka 80. let minulega stoletja, ko sta dve založbi skupaj izdali slovenske knjige, kar je bilo pozitivno sprejeto. In iz te pozitivne izkušnje so, kot je dejal, stopili na pot, po kateri hodijo še danes in ki je spremenila vzdušje tako v ožjem kot v širšem evropskem prostoru.

"Če se spomnimo, da na začetku 80. let minulega stoletja nismo imeli niti ene slovenske knjige, prevedene v nemščino, jih imamo danes samo v naši založbi, ki deluje že 28 let, skoraj 100," je dejal Wieser. Tak odnos pa ni bil značilen le do slovenske kulture, ampak do kulture in literarnih dosežkov celotnega vzhodnoevropskega prostora. Zato je bilo samoumevno, da je bil poskus iti po novi poti do razumevanja med ljudmi in kulturami edina prava pot, vse ostale, kot so denimo vojne, so izkazale kot neuspešne.

Založba Wieser izdaja slovensko, hrvaško, srbsko, albansko, madžarsko, češko, slovaško in poljsko literaturo. Doslej so izdali med 1200 in 1300 knjig, od tega je, kot je pojasnil Wieser, med 450 in 500 prevodov iz tujih jezikov. Izdajajo tudi serijo Europa erlesen, v katero so vključena besedila 12.000 avtoric in avtorjev, ki so prevedena iz več kot 50 jezikov. Med njimi je med 500 in 700 izvlečkov iz literatur slovenskih avtorjev. Z njo so, kot je dejal Wieser, slovensko literaturo enakovredno postavili v evropski prostor.

Nagrado, poimenovano po Kreiskyju, podeljuje Inštitut Karla Rennerja v sodelovanju s socialdemokratskimi izobraževalnimi organizacijami. Z njo želijo počastiti literaturo, ki se zavzema za svobodo, enakost, socialno pravičnost, solidarnost in toleranco ter svobodo umetniškega izražanja, piše na spletni strani inštituta.

Poleg glavne nagrade podeljujejo še več posebnih nagrad. Glavno nagrado za leto 2014 je prejel v Berlinu živeči iraški pisatelj Najem Wali za knjigo Bagdad Marlboro. Podelili so mu jo 9. marca na Dunaju.