Slovenija 20.3.2015 8:24

V Portorožu svetovno tekmovanje v igranju diatonične harmonike

Portorož, 20. marca - V Portorožu se bo danes pod okriljem Avstrijske harmonikarske zveze začelo svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko. Organizacijo tekmovanja je prevzel slovenski harmonikar iz zamejstva Denis Novato, član omenjene zveze. Za naslov svetovnega prvaka se bo do nedelje potegovalo 40 tekmovalcev iz petih držav.

Kitajska, Nanning. Harmonika, harmonikar, narodno zabavna glasba. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Kitajska, Nanning.
Harmonika, harmonikar, narodno zabavna glasba.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Prijavljeni tekmovalci, polovica jih prihaja iz Slovenije, ostala polovica iz Italije, Nemčije, Avstrije in Hrvaške, bodo devetčlansko komisijo skušali prepričati s skladbami po lastnem izboru. Zveza sicer spodbuja, da bi izvajali skladbe, ki so izvorno nastale prav za "frajtonarico".

S tem želi, da bi tekmovalci pokazali tako svojo virtuoznost kot virtuoznost, ki ga premore instrument. Čeprav se glasbilo vse bolj uveljavlja tudi v izobraževalnem sistemu, se ga še vedno največkrat povezuje z veseljaštvom, je za STA poudaril Novato. Med avtorji skladb, zastopanimi na tekmovanju, je omenil Zorana Lupinca, Gottfrieda Hubmanna, Guntherja Amanna in sebe.

Kdo najbolje preigrava tipke in vleče meh, bo znano v nedeljo, ko bo komisija razglasila dva absolutna zmagovalca - med mladinci in v starosti nad 21 let. Prejela bosta denarno nagrado in pokal. Tekmovanje bosta pospremila večerna koncerta in razstava proizvajalcev harmonik.

Prvo svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko je potekalo leta 1999 na Tirolskem. Od takrat ga organizirajo vsako drugo leto. Kot je še povedal Novato, gre za uradno svetovno prvenstvo. Avstrijska zveza ima zanj licenco, priznava pa ga tudi Unesco.