Svet 20.3.2015 5:30

V Hamburgu odprli muzej treh skladateljev

Hamburg, 20. marca - Nemški Hamburg je imel v 18. stoletju razvito glasbeno kulturo tako s koncertno dejavnostjo kot z opernim gledališčem. Z mestom so bili v tem stoletju povezani trije skladatelji: Georg Philipp Telemann, Carl Philipp Emanuel Bach in Johann Adolf Hasse, ki so se jim zdaj oddolžili z muzejem.

Muzej so odprli v sredo, njegov pokrovitelj je dirigent Kent Nagano, ki bo septembra postal novi generalni glasbeni direktor Hamburške državne opere, je poročal časnik Die Welt.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala kulturna senatorka Barbara Kisseler, novi muzej opozarja na glasbeno zgodovino Hamburga in vsakomur omogoča vpogled v glasbeni razvoj mesta. V obnovljenem historičnem predelu od leta 1971 že stoji muzej, posvečen Johannesu Brahmsu. V Hamburgu so zato prepričani, da bo skladateljsko okrožje prispevalo k temu, da se bo zgodovinsko pomembna glasbena tradicija mesta zasidrala v splošno zavest.

Novi muzej na 200 kvadratnih metrih s pomočjo libretov in notnih zapisov, osnutkov scen, instrumentov, koncertnih programov in pisem nudi vpogled v življenjske in delovne pogoje skladateljev. Grafike in stenska besedila pa pojasnjujejo lokalno zgodovino in politična ozadja, potrebna za razumevanje razvoja takratne glasbene estetike. Dodani so tudi zvočni in video posnetki.

Vrhunec razstave o Carlu Philippu Emanuelu Bachu (1714-1788), ki je bil 20 let odgovoren za glasbeno podobo Hamburga, predstavlja replika klavikorda, enega najstarejših instrumentov s tipkami. Klavikord je bil njegov najbolj priljubljen instrument in tega je imel v mislih, ko je uporabil besedo klavir.

Razstava o Georgu Philippu Telemannu (1681-1767) je zasnovana v slogu cerkve sv. Katarine, saj je Telemann v Hamburgu skrbel za glasbo v petih glavnih mestnih cerkvah. Razstava, posvečena opernemu skladatelju Johannu Adolfu Hasseju (1699-1783), pa po poročanju dpa prikazuje maketo baročnega odra, kakršnega je v 18. stoletju premoglo operno gledališče.

Zgodovino glasbene metropole želijo v Hamburgu dopolniti še z razstavama, posvečenima Fanny in Felixu Mendelssohnu ter Gustavu Mahlerju, a finančna sredstva zanju še iščejo.