Slovenija 21.3.2015 0:30

V pomlad s svetovnim dnevom lutk

Ljubljana, 21. marca - Od leta 2003 na današnji dan po vsem svetu obeležujejo svetovni dan lutk. Dan je namenjen tako najmlajšim kot tudi odraslim ljubiteljem lutkovne ustvarjalnosti. Poseben program so ob dnevu pripravili v nekaterih slovenskih lutkovnih gledališčih oziroma po nekaterih slovenskih krajih - v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Kopru ter na Gradu Sevnica.

Ljubljana, Kongresni Trg. Lutke, lutka, otroci, igrače. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kongresni Trg.
Lutke, lutka, otroci, igrače.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V letošnji mednarodni poslanici ob svetovnem dnevu lutk je iranski lutkar Behruz Gharibpur zapisal, da je največja odgovornost lutkarstva ta, da pomaga omiliti zlo in sovraštvo, ki sta prepojila človeštvo, ter spomni ljudi na otroštvo, njegove radosti in čudovite sanje.

Predsednica slovenske zveze Unima Martina Maurič Lazar pa je v slovenski poslanici opomnila: "Če je lutkovno gledališče lahko vsaj delno zaščitnik otrok, bi moralo biti njegovo poslanstvo več kot nacionalna in svetovna strategija. Je duhovna strategija vsakega posameznika, vsi, ki lutki služimo, pa smo njeni častni uslužbenci."

Ob dnevu so v nekaterih slovenskih lutkovnih gledališčih oziroma po nekaterih slovenskih krajih pripravili poseben program. V Mini teatru na Križevniški ulici v Ljubljani bodo denimo popoldne odprli razstavo Miniaturnih čeških lutk, na Gradu Sevnica pa pripravljajo praznovanje s pestrim lutkovnim programom za otroke. Brezplačne predstave bodo na sporedu po različnih prizoriščih v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Kopru.

Pobudnik praznovanja svetovnega dneva lutk je nacionalni odbor mednarodne zveze lutkarjev UNIMA. Domači in svetovni lutkarji so ta dan prvič obeležili leta 2003. Da bi morali lutkarji imeti svoj praznik, so sklenili že na 18. kongresu UNIMA leta 2000 v nemškem Magdeburgu, nakar so se odločili, da bodo svetovni dan lutk in lutkovne umetnosti praznovali 21. marca.