Slovenija 20.3.2015 13:36

UGM z razstavo Naši heroji na kontroverzno področje socialistične herojske umetnosti

Maribor, 20. marca - V Umetnostni galeriji Maribor (UGM) bodo danes odprli veliko mednarodno razstavo Naši heroji/Heros we love, s katero se podajajo na kontroverzno področje socialistične herojske umetnosti. Razstava predstavlja umetnost socialističnega realizma v Sloveniji in širše na območju nekdanje Jugoslavije, ki je v umetnostni zgodovini pogosto spregledana.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor (UGM). Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor (UGM).
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Razstava Naši heroji/Heroes we love je največji mednarodni projekt UGM doslej. S spremljajočim simpozijem o "umetnosti, ki spreminja svet," predstavlja začetek triletnega projekta, v katerem sodeluje devet partnerjev iz sedmih držav. Projekt, ki ga je podprl evropski program Kreativna Evropa, se bo ukvarjal z zapuščino socialistične umetnosti v Novi Evropi.

Na razstavi v UGM bodo predstavili okoli 40 umetniških del več kot 20 umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore. Po besedah kustosinje Simone Vidmar gre za prvo tovrstno razstavo pogosto prezrtega obdobja v umetnostni zgodovini.

"Slabo znano obdobje socialističnega realizma v Sloveniji in širše na območju nekdanje Jugoslavije je bil čas velikopoteznih naročil in nebrzdane socialistične ikonografije, obdobje herojske vznesenosti in monumentalne propagande. Bilo je zadnje umetniško obdobje necenzuriranega izražanja politične moči, ko edini potrošnik in naročnik umetnosti postane država," je pojasnila.

"Gre za področje, ki je nekako pristalo na smetišču zgodovine in ga je umetnostna zgodovina izbrisala. Ki je ostalo v predalu 'politična umetnost', 'agitacijska umetnost', 'umetnost, s katero se enostavno ni vredno ukvarjati'," je dodala Vidmarjeva, ki je razstavo postavila skupaj s profesorjem Miškom Šuvakovićem iz Beograda.

Razstava za svoje izhodišče postavlja pet izbranih primerov socialističnega realizma z območja nekdanje Jugoslavije. To so sovjetsko navdahnjen Spomenik borcem Rdeče armade hrvaškega kiparja Antuna Augustinčića, herojski mural v Vili Bled Boj jugoslovanskih narodov za svobodo in obnovo domovine slikarja Slavka Pengova, monumentalna figuralnost Spomenika odporu in trpljenju kiparja Lojzeta Dolinarja, plakatni relief Grobnice osvoboditeljem Beograda srbskega kiparja Radeta Stankovića ter nerealizirani Spomenik Marxu in Engelsu hrvaškega kiparja Vojina Bakića.

Ta konec tedna bo v UGM potekala tudi mednarodna konferenca, ki se obrača k širokemu in aktualnemu področju sobivanja umetnosti in politike. Na njej bo sodelovalo 21 umetnikov in strokovnjakov iz šestih držav.