Slovenija 21.3.2015 0:30

Poezija bo danes odzvanjala po vsem svetu

Ljubljana, 21. marca - Na današnji dan poezije bo pesniška beseda odzvanjala po vsem svetu. Dan, ki ga obeležujemo od leta 1999, je namenjen podpori poezije. Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Ivo Svetina je v slovenski poslanici kot temeljno značilnost poezije opredelil harmonijo: sozvočje, somernost, ujemanje zvena in pomena.

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev. Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev.
Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Poezija je po besedah Svetine morda zadnje zatočišče, kamor se lahko zateče človek, ko zbeži iz življenja, ki ga je že pesnik Charles Baudelaire prepoznal za "bolnišnico".

Svetovni dan poezije je namenjen podpori poezije, v smislu spodbujanja recitalov in poučevanja poezije, vzpostavljanju dialoga med poezijo in ostalimi umetnostmi ter približevanju poezije širšemu bralstvu.

Ob svetovnem dnevu poezije po vsem svetu potekajo številni dogodki. Tako bo tudi v Sloveniji. DSP bo v sodelovanju z Inštitutom IRIU danes izvedel dogodek Roža iz Jeruzalema. V starem mestnem jedru Ljubljane bodo v sklopu projekta Umetnost situacij podelili 500 papirnatih umetniških rož iz Jeruzalema, popoldan pa bo v Mini teatru na vrsti branje izbranih pesnic, vključenih v prihajajočo antologijo moderne slovenske poezije v hebrejščini.

Novost ob dnevu je iniciativa, ki jo bodo toplo pozdravili vsi ljubitelji kave. Danes bodo lahko v 15 kavarnah po Sloveniji skodelico plačali s tem, da bodo zrecitirali verz.