Slovenija 23.3.2015 11:06

Nagrada na prvenstvu harmonikarjev ostala v Sloveniji

Portorož, 23. marca - Svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko je slovenski harmonikar Nejc Pačnik, je odločila žirija svetovnega prvenstva, ki je konec tedna potekalo v Portorožu. V mladinski kategoriji si je naziv prvaka priigral Stefan Oberhofer iz Južne Tirolske.

Omenjena glasbenika sta na tekmovanju, na katerem je sodelovalo 40 harmonikarjev iz petih držav, precej izstopala, komisija zato ni imela težav niti različnih mnenj, je za STA povedal organizator Denis Novato. Kot je dodal, sta izstopala tako po težavnosti skladb, ki sta jih izbrala, kot tudi po njihovi izvedbi.

Svetovno prvenstvo v igranju na "frajtonarico", ki ga je slovenski harmonikar iz zamejstva Novato organiziral pod okriljem Avstrijske harmonikarske zveze, se je s podelitvijo nagrad končalo v nedeljo. Kot je še povedal Novato, so ga obiskale tudi skupine poslušalcev iz Avstrije in Nemčije, pogrešal pa je nekoliko več slovenskega občinstva, zlasti tistih, ki so povezani s poučevanjem.

Svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko je uradno svetovno prvenstvo. Avstrijska zveza ima zanj licenco, priznava pa ga tudi Unesco. Prvo svetovno prvenstvo je potekalo leta 1999 na Tirolskem, od takrat ga organizirajo vsako drugo leto. Letošnje, deveto po vrsti, je v Sloveniji potekalo prvič.