Slovenija 24.3.2015 5:00

V MGLC Knezove grafike ter drugi del projekta Spielraum Cibiceve

Ljubljana, 24. marca - V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) bodo nocoj ob 19. uri odprli dve razstavi. Prva ponuja pregled grafičnega ustvarjanja Janeza Kneza (1931-2011), druga pa novo instalacijo Jasmine Cibic Spielraum - Izrazi skupne želje. Retrospektiva Knezovih del bo na ogled do 9. avgusta, postavitev Cibiceve pa do 10. maja.

Italija, Benetke. Umetnica Jasmina Cibic. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Italija, Benetke.
Umetnica Jasmina Cibic.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana. Mednarodni grafični likovni center (MGLC). Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Mednarodni grafični likovni center (MGLC).
Foto: Domen Grögl/STA

Pregledna razstava Knezovih del predstavlja vse umetnikove ustvarjalne poti in stranpoti, njegovo ustvarjanje v grafiki, ki ga zaokrožujejo posamezne risbe, slike in plastike kot poudarki njegove vsestranske angažiranosti, so zapisali v MGLC. Kustosinja razstave je Breda Škrjanec, postavitev pa je zasnoval umetnikov sin Janez Mišo Knez.

Knezova umetniška pot je bila razgibana in samosvoja. Od začetnega realizma, posvečenega revirjem, je v 60. letih minulega stoletja v slikarstvu in grafiki razvil samosvojo različico informela. Nato je prestopil v svet fantazije, ornamenta in groteske ter se v začetku 80. ponovno umiril v strogi monokromni abstraktni in znakovni likovni formulaciji. Kasneje se je ponovno vrnil v specifično, koloristično krajino in pri njej vztrajal do konca.

Sodeloval je na več kot 100 samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi Zupančičevo in prvojunijsko nagrado, beneškega orla in dve odkupni nagradi na Mednarodnem grafičnem bienalu v Ljubljani. Njegove grafike so bile podlaga za kasnejša umetniška dela kolektiva NSK.

V zbirki MGLC hranijo sedem Knezovih grafičnih listov, večina jih pripada ciklusu zasavskih revirjev, nekaj pa njegovi abstraktni fazi iz 80. let 20. stoletja. Ob razstavi bo izšel obsežen slovensko-angleški katalog.

Instalacija Spielraum - Izrazi skupne želje je drugi del tridelne serije razstav Cibiceve z naslovom Spielraum. Prvi del z naslovom Spielraum - The Nation Loves It je bil od 30. januarja do 8. marca na ogled v Muzeju Ludwig v Budimpešti. Postavitev je združevala fotografijo, skulpturo in performans. Naslov serije se nanaša na delo Spielraum (1912) avtorja satire Karla Krausa.

Večplasten pristop Jasmine Cibic v delu Spielraum - Izrazi skupne želje je nadaljevanje, skozi film, performans, kiparske objekte in instalacijo, njenega raziskovanja potenciala instrumentalizacije vizualnega jezika, retorike in arhitekture v konstrukciji države kot spektakla v polpretekli zgodovini. Umetnica raziskuje, kako lahko umetnost in arhitektura delujeta kot strategiji mehke moči v kateri koli politični ureditvi.

V MGLC bo Cibiceva rekonstruirala večbarvni stekleni strop stopnišča v nekdanji beograjski Palači federacije. To arhitekturno figuro je kombinirala s skupino elementov, ki imajo vlogo sedišč za obiskovalce razstave. Objekti, predstavljeni v prožnem razporedu, postanejo partiture v trenutku, ko jih aktivirajo plesalci. V drugem prostoru bo Cibičeva predstavila film, ki je bil posnet na prizorišču prejšnjega poglavja projekta Spielraum, v muzeju Ludwig v Budimpešti.

Pred odprtjem bo ob 18. uri v MGL potekal pogovor s Cibicevo in s kustosinjo razstave Anno Gritz. V sklopu razstave bo 27. marca organiziran bralni dogodek z naslovom Pripravljanje prizorišča s kustosinjo Pieternel Vermoortel.

Zadnje poglavje iz serije Spielraum bo septembra na ogled v Salonu Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu.