Slovenija 25.3.2015 9:00

Ottetto za uvod v drugi Pregled EKG

Ljubljana, 25. marca - S predstavo Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost) po konceptu in v koreografiji Iztoka Kovača se bo drevi v Španskih borcih začel drugi Pregled EKG. Ta bo skozi izbrane predstave ponudil pregled dela stalne mednarodne plesne zasedbe EnKnapGroup, od leta 2007 do danes. Festival je tudi priložnost za predstavitev dela EKG tujim plesnim poznavalcem.

Ljubljana. Plesna predstava v Centru kulture Španski borci. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Plesna predstava v Centru kulture Španski borci.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Namen Pregleda EKG je predstaviti delovanje skupine in aktualne predstave intenzivno približati prebivalcem Ljubljane in drugim, ki jih ples zanima. Hkrati je tudi izvrstna priložnost, da v Ljubljano privabijo kakšnega plesnega poznavalca iz tujine, je za STA povedal Kovač.

Pregled bo postregel z izborom del, s katerimi je skupina gostovala na številnih mednarodnih plesnih festivalih. Med deli bosta plesni omnibus 10 min, za katerega koreografije poleg Kovača podpisujejo še Edward Clug, Matjaž Farič in Jordi Casanovas, ter aktualna gledališko-plesna 20th Century Fog - Megla stoletja v režiji Matjaža Zupančiča in koreografiji Sinje Ožbolt.

Na sporedu bo tudi Kovačev performans Sokol!, v Slovenski kinoteki pa bodo prikazali plesni film Vašhava, ki ga je Kovač ustvarili s Sašom Podgorškom. V njem sta se ustvarjalca še zadnjič soočila s trboveljskimi rudniki in sklenila cikel plesnih filmov, vezanih na Trbovlje.

Skupino EKG sestavljajo Ana Štefanec, Luke Thomas Dunne, Tamas Tuza (Madžarska), Ida Hellsten in Bence Mezei. Letos so se skupini v sklopu projekta EKG+, ansambel za sodobni ples, pridružile še Lisa Magnan, Noriko Nišidate in Anja Rupnik.

Doslej je EnKnapGroup ustvarila 15 predstav z desetimi slovenskimi in tujimi avtorji. Prvi strnjen prikaz dela EKG - Pregled EKG je skupina pod vodstvom Kovača pripravila leta 2009. Sicer EKG svoj repertoar predstavlja skozi vso sezono, letos pa se jim je zdel zgoščen prikaz dejavnosti nujen, ker bo skupina več kot štiri mesece zdoma, na pripravah in gostovanjih po Evropi.