Svet 25.3.2015 14:02

V New Yorku dražba predmetov ameriške igralke Lauren Bacall

New York, 25. marca - V newyorški dražbeni hiši Bonhams bodo prihodnji teden ponudili na dražbo na stotine predmetov, ki so bili last legendarne ameriške igralke Lauren Bacall. Med najvrednejšimi predmeti na dražbi bodo tisti, ki so vezani na igralkin zakon s Humphreyjem Bogartom, ter kipi angleškega umetnika Henryja Moorea.

Na dražbi bodo pri Bonhamsu med drugim ponudili tudi umetnine, angleške in francoske kose pohištva, kuhinjske pripomočke, nakit in oblačila. Iz obdobje, ko je bila Bacallova poročena z Bogartom, bosta med drugim naprodaj njegova črna granitna igralna miza ter srebrni svečnik. Ves izkupiček bo šel igralkini hčeri in dvema sinovoma.

Podpredsednik in direktor newyorške dražbene hiše Jon King je dejal, da je bilo pri Bacallovi zanimivo to, da je zbirala predmete na podlagi tega, ali so ji bili všeč ali ne, ne glede na ceno. Zelo je občudovala Mooreova dela, umetnika je celo obiskala in odkupila nekaj njegovih umetnin.

King, ki je bil z Bacallovo v tesnem stiku, je dejal, da bi imela igralka ob dražbi mešane občutke: "Zelo bi bila vesela odziva njenih oboževalcev. Hkrati pa bi bila žalostna, da bodo predmeti ločeni." Morda bodo nekaj predmetov odkupili muzeji, a večino bodo po njegovem mnenju kupili zasebni zbiralci.

Bacallova je v 90. letu zaradi kapi umrla avgusta lani v svojem newyorškem stanovanju, ki je prav tako naprodaj za 26 milijonov dolarjev (slabih 28,5 milijona evrov).

Rodila se je 16. septembra leta 1924 v New Yorku kot Betty Joan Perske. Kot najstnica je začela igrati in delati kot model. Zaslovela je leta 1944 s filmom Imeti in ne imeti, v katerem je nastopila z Bogartom.

Z njim je kasneje posnela še filme Veliki sen, Mračen prehod in Key Largo. Igralca sta se poročila leta 1945 in postala eden najbolj znanih hollywoodskih parov. Njun zakon je trajal do Bogartove smrti leta 1957, Bacallova pa se je leta 1961 poročila z igralcem Jasonom Robardsom, vendar je zakon trajal le osem let.

V bogati karieri je Bacallova nastopala s Kirkom Douglasom, Garyjem Cooperjem, Marilyn Monroe, Johnom Wayneom in Gregoryjem Peckom. Med drugim je prejela dve gledališki nagradi tony ter častnega oskarja.