Slovenija 27.3.2015 0:30

Danes praznik gledališčnikov in gledališča

Ljubljana, 27. marca - Od leta 1962 na današnji dan obeležujemo svetovni dan gledališča. Slovenski gledališčniki se bodo praznovanju pridružili z branjem mednarodne in slovenske poslanice pred predstavami. Na Tednu slovenske drame v Kranju bodo podelili nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS).

Ljubljana. Gledališče. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Mednarodno poslanico je letos prispeval poljski režiser Krzysztof Warlikowski. V njej je med drugim zapisal, da prave gledališke mojstre najdemo največkrat daleč od gledaliških odrov, saj jih gledališče, ki kot kopirni stroj reproducira ustaljene vzorce in klišeje, ne zanima kaj dosti. Raje raziskujejo izvorni utrip in življenjske tokove, ki se izogibajo gledališkim dvoranam in množicam, pripravljenim zgolj kopirati ta ali oni svet. Gledališče po njegovih besedah mora obstajati, da pogleda v notranjost, tja, kamor je prepovedano.

Slovensko poslanico je prispevala dramska igralka Nataša Matjašec Rošker. V njej med drugim zastavi vprašanje, zakaj se v umetnosti ne vidi in prepozna priložnosti, izvozne tržne niše, najboljše promocije države, namesto da se "vsakokratna elita slovenskih birokratov zaganja in mesari predvsem po umetnosti in umetnikih s finančnimi sankcijami, varčevalnimi ukrepi".

Veliki Bršljanov venec ZDUS za življenjsko delo prejme Balbina Battelino Baranovič, odličje Marija Vera za življenjsko delo pa Olga Grad. Priznanja društva za dosežke na področju gledališča v minulem letu bodo podelili Nedi Rusjan Bric, Niki Rozman in Vladimirju Vlaškaliću.

Svetovni dan gledališča je razglasil Mednarodni gledališki inštitut.