Slovenija 27.3.2015 11:04

V Mariboru prvič v Sloveniji izvedena opera Pogovori karmeličank

Maribor, 27. marca - Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes premierno uprizorila opero Pogovori karmeličank francoskega skladatelja Francisa Poulenca, ki v Sloveniji doslej še ni bila izvedena. Mariborska izvedba bo pod taktirko Gianluce Martinenghija in v režiji Krešimirja Dolenčića.

Glasbena tragedija Pogovori karmeličank je po vrsti druga opera, ki jo je na lastno besedilo po 'scenariju' oziroma gledališkem sižeju Milostni strah politično aktivnega pisca Georgesa Bernanosa napisal Francis Poulenc (1899-1963). Besedilo velja danes za nekakšen Bernanosev duhovni testament oziroma za njegovo idejno in mistično zapuščino, v kateri se zrcalijo velika spoznanja o mejnikih človeškega življenja, v katera vse prevečkrat posega politika nasilja in nadzora, pojasnjujejo v SNG Maribor.

Opera v treh dejanjih, ki je svoj navdih našla tudi v vsebini romana Poslednja na morišču (Die letzte am Schafott) nemške pisateljice Gertrud von Le Fort, prikazuje žalostno usodo karmeličank iz kraja Compiegne na severu Francije v času francoske revolucije, ki jim je novi red odvzel samostan in jih kot neprilagojene politične nasprotnice obsodil na smrt z giljotino.

Praizvedba opere je bila v milanski Scali leta 1957. V mariborski Operi bo orkestru dirigiral italijanski dirigent Gianluca Martinenghi, ki je kariero začel kot glasbeni vodja v torinskem Teatru Regiu. V SNG Maribor je lani dirigiral opero Italijanka v Alžiru.

Režiser uprizoritve je Krešimir Dolenčić s Hrvaške, ki se je doslej podpisal pod režijo več kot 40 opernih predstav na hrvaških, slovenskih, angleških, ameriških in kitajskih opernih odrih. Med drugim je v Šanghaju in Pekingu režiral Verdijevo Aido, pri kateri je sodelovalo več kot 2800 izvajalcev.

Nastopili bodo Emil Baronik, Martin Sušnik, Sabina Cvilak, Jaki Jurgec, Zlatomira Nikolova, Nina Dominko, Guadalupe Barrientos, Sebastijan Čelofiga, Andreja Zakonjšek Krt, Dada Kladenik, Regina Schulz, Tim Ribič, Dušan Topolovec, Marko Mandir ter operni zbor in simfonični orkester SNG Maribor.