Slovenija 29.3.2015 8:00

Kino3Dvor uvod v 3D projekcije v Kinodvoru

Ljubljana, 29. marca - V Kinodvoru so pripravili filmski teden Kino3Dvor, s katerim želijo opozoriti na novo digitalno opremo, ki omogoča prikazovanje 3D filmov. Od 31. marca do 6. aprila bodo prikazali pet 3D mojstrovin. Teden bo uvedel film Zbogom jeziku Jeana-Luca Godarda. Z njim se bo v Kinodvoru tudi zaključil 4. festival frankofonskega filma.

Ljubljana. Kinodvor, dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor, dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je za STA pojasnila direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc, so opremo doslej najemali, sedaj imajo svojo. Filme 3D bodo v Kinodvoru prikazovali priložnostno, lahko v obliki izbora, kot tokrat, ali pa posamične filme.

Kot so zapisali v Kinodvoru, vseh pet filmov druži to, da je 3D pri vseh ključni del zgodbe. Pri vsakem od njih je razlog, zakaj se je režiser odločil uporabiti 3D, drugačen, v nobenem primeru pa ni trivialen ali drugotnega pomena. Razen tega ima teh pet filmov le malo ali nič skupnega.

Edinstvenost, moč in lepota Godardovega drugega 3D eksperimenta se skrivajo v tem, da je njegov avtor nekonformist in 3D skeptik. Godard v filmu Zbogom jeziku položi ploskost in abstraktnost v konkreten tridimenzionalen prostor.

V Jami pozabljenih sanj Werner Herzog gledalca popelje v Chauvetovo jamo, da bi skupaj z njim odkrivali najstarejše ohranjene človeške slikarije v Evropi.

Prikazali bodo tudi film Pina Wima Wendersa. Tisto, zaradi česar je film Pina tako poseben, je, da je Wenders tridimenzionalnost uporabil na način, ki da tako filmu kot scenski umetnosti povsem novo dimenzijo. Posebej ganljivi so veliki plani in način, kako Wenders odtemnjuje in zatemnjuje, so zapisali v Kinodvoru.

Film Coraline režiserja Henrya Selicka je prvi stop motion celovečerec, v celoti posnet v 3D tehnologiji. Film, posnet po uspešnici Neila Gaimana, je mračna pravljica, prepojena s klasičnim pripovedništvom, rokodelsko spretnostjo in dobro staro filmsko magijo.

Prikazali pa bodo še film Gravitacija Alfonsa Cuarona, v katerem sta zaigrala Sandra Bullock in George Clooney.