Svet 28.3.2015 5:00

Ob 120-letnici kinematografije v Parizu razstava o bratih Lumiere

Pariz, 28. marca - V pariškem razstavišču Grand Palais so pripravili razstavo, posvečeno bratoma Lumiere, s katero obeležujejo 120-letnico kinematografije. Na postavitvi z naslovom Lumiere! - iznajdba kinematografije si je mogoče ogledati 1422 kratkih filmov obeh bratov, pa tudi plakate, fotografije in njun aparat cinematographe.

Francija, Pariz. Galerija Grand Palais v Parizu. Foto: Karmen Kleiderman/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Galerija Grand Palais v Parizu.
Foto: Karmen Kleiderman/STA
Arhiv STA

"Kino, kot ga poznamo danes, se ni razvil iz včeraj na danes. Brata Lumiere sta posegla po številnih postopkih drugih izumiteljev," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa dejal kurator razstave in umetniški vodja filmskega festivala v francoskem Cannesu Thierry Fremaux.

Brata Auguste (1862-1954) in Louis (1864-1948) Lumiere sta se rodila v Besanconu. Njun oče je bil fotograf v Lyonu. Že v šoli sta kazala nadarjenost za tehniko. Ustanovila sta tovarno fotografskih plošč, leta 1895 pa patentirala prvi kombinirani aparat za snemanje in projekcijo gibljivih slik, imenovan cinematographe. Z njim sta istega leta posnela in prikazala prvi film La sortie des ouvriers de l'usine Lumiere (Odhod delavcev iz tovarne Lumiere). Projekcija tega filma v Grand Cafe na bulvarju des Capucins v Parizu 28. decembra 1895 velja za začetek kinematografije.

V letu 1896 sta posnela še več kot 40 kratkih filmov in filmskih komedij. Auguste se je v tem času že bolj posvečal medicinskim raziskavam, Louis pa je še naprej ustvarjal filme in svoje snemalce pošiljal po vsem svetu, da so zbirali nov material in prikazovali njegove filme. Nenehno sta izpopolnjevala filmske naprave in preučevala kinematografsko tehniko. Tako sta leta 1907 ponudila tržišču trislojno fotografsko ploščo, ki je omogočala barvne posnetke.

Razstava v Parizu bo na ogled do 14. junija.