Svet 30.3.2015 0:30

Bolonjski sejem otroških knjig z gostjo Hrvaško

Bologna, 30. marca - V Bologni se bo danes začel mednarodni sejem otroških knjig, na katerem bo do 2. aprila sodelovalo okoli 1200 razstavljavcev iz 75 držav. Letošnja glavna gostja je Hrvaška. Slovenska nacionalna stojnica v organizaciji Javne agencije za knjigo RS bo stala na običajnem mestu, na njej se bodo predstavili različni slovenski in zamejski založniki.

Knjige. Foto: Daniel Novakovič/STA

Knjige.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Sejem omogoča vpogled v trende na področju otroške in mladinske literature. Na njem se vrstijo podelitve mednarodnih nagrad ter strokovni program za založnike, avtorje, ilustratorje in mentorje branja.

Hrvaška bo na sejmu pripravila nekaj pogovorov, na katerih bodo sodelovali tudi slovenski strokovnjaki. Poleg tega bo na svoji stojnici 31. marca organizirala bilateralno srečanje hrvaških in slovenskih založnikov.

Na slovenski stojnici bodo predstavljeni najnovejši naslovi slovenskih avtorjev po izboru založnikov. Posebej bodo izpostavljeni tudi lanski in letošnji nagrajenci na področju otroške in mladinske književnosti ter prejemnik Prešernove nagrade, stripar Miki Muster, so sporočili z agencije za knjigo. Trije založniki, Založba Mladinska knjiga, Morfem in prvič tudi Založba Miš, pa bodo na sejmu prisotni tudi s samostojnimi stojnicami.

Med dogodki, ki se bodo zvrstili na sejmu, agencija izpostavlja današnjo predstavitev osmih finalistov Silent Book Contest, med katerimi je tudi Andreja Peklar. Janja Vidmar in Damijan Stepančič pa sta med nominiranci za nagrado Astrid Lindgren. Njen dobitnik bo znan v torek.