Slovenija 30.3.2015 12:31

V klubu Gromka 7. ljubljanski mednarodni festival kratkih filmov

Ljubljana, 30. marca - V klubu Gromka v Metelkova mestu se danes začenja 7. ljubljanski mednarodni festival kratkih filmov (LISFF). Na festivalu bodo prikazali več kot 70 dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih in igranih kratkih filmov. Festival se bo sklenil 1. aprila.

Na festivalu bodo prikazali filme z različnih koncev sveta, posebni sklopi projekcij pa bodo osredotočeni na filme iz Španije, Nemčija, Poljske in Hrvaške. Vstop na projekcije je prost, vsi filmi bodo predvajani z angleškimi podnapisi.

Kot so na spletni strani festivala zapisali organizatorji, se je zgodovina filma začela prav s kratkim filmom. Dolgo časa so bili kratki filmi obvezni uvodni repertoar pred celovečerci. V 30. letih minulega stoletja pa je ameriška filmska industrija kratke filme nadomestila z dolgometražnimi. Odtlej se je ravnovesje moči premaknilo v prid dolgometražnih filmov.

V Evropi vsako leto nastane več tisoč kratkih filmov profesionalne produkcije, toda razen na festivalih jih skorajda ni mogoče videti.

LISFF, ki je nizkoproračunski in nekomercionalni klubski družabni dogodek, po besedah organizatorjev sledi duhu prvega legendarnega javnega prikazovanja kratkih filmov iz leta 1895 v Grand Cafe v Parizu.

Tistega leta sta francoska izumitelja in pionirja filma brata Auguste in Louis Lumiere v pariški kavarni 28. decembra prikazala deset kratkih filmov, med njimi svoj prvi film La sortie des ouvriers de l'usine Lumiere (Odhod delavcev iz tovarne Lumiere). Omenjena projekcija velja za začetek kinematografije.

Kot kratki filmi se tudi LISFF giblje izven konvencionalnih okvirjev in meja. Je prvi čezmejni festival, ki deluje neodvisno in povezuje občinstvo od Norveške do Albanije. Od leta 2009 vsako pomlad poteka v klubu Gromka.

V sodelovanju s kinotekami, umetniškimi kini in filmskimi klubi LISFF vsako leto organizira tudi retrospektive v drugih evropskih mestih, kot so Gradec, Dunaj, Helsinki, Oslo, München, Skopje in Tirana.