Slovenija 31.3.2015 9:10

V Klubu CD koncert jazzovske pianistke Kaje Draksler s kolegi

Ljubljana, 31. marca - V sklopu Cankarjevih torkov bo drevi v Klubu Cankarjevega doma zazvenel koncert najboljših jazz glasbenikov mlajše generacije iz Belgije, Portugalske in Slovenije. Predstavili se bodo z mednarodnim projektom z naslovom 1, 2, 3, 4 feat. Kaja Draksler, Susana Santos Silva & De Beren Gieren, v katerega se povezujejo z nastopi v zadnjih letih.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V prvem delu koncerta bo nastopila jazzovska pianistka Drakslerjeva, ki se ji bo pridružila portugalska trobentačica Susana Santos Silva. Drugi del pa bo oblikoval mlad belgijski klavirski trio De Beren Gieren, ob katerem bo prav tako nastopila portugalska umetnica.

Vsi nastopajoči so se predstavili na festivalu 12 points kot najbolj nadarjeni evropski jazzovski glasbeniki, na 55. jazz festivalu Ljubljana ter na največjem jazzovskem sejmu Jazzahead.

Enotna umetniška predstavitev bo, kot piše na spletni strani Cankarjevega doma, privlačna predvsem za mlajše občinstvo. Vsak nastop bo trajal 20 minut, sklepni del pa bo obenem premierna predstavitev albuma Detour Fish, ki je izšel pri založbi Clean Feed v sklopu Ljubljana Jazz Series.

Nastopi so bili deležni več pohvalnih kritik. Tako so v časniku All About o koncertu na 55. jazz festivalu Ljubljana zapisali, da je bil "mlad belgijski klavirski trio De Beren Gieren iz Genta, okrepljen z umetnico iz Porta, trobentačico Susano Santos Silva, pristna novost letošnjega festivala. Privlačen, osupljiv, spreten, razburljiv, prepričljiv, zabaven... Triov nastop je bil čudovita igriva vaja v opredeljevanju neopredeljivosti forme z vrtinčenjem skozi izmenjujoča se stanja hitrosti in upočasnitve, zadrževanja in razmaha, vrtenja in zaustavitve, sinhronosti in prepustitve. V nobenem od teh trenutkov trojica ni popustila".

O nastopu Drakslerjeve na Jazz festivalu v Dortmundu pa je kritik v časopisu London Jazz News zapisal: "Najbolj me je presunila silovitost notranjega utripa glasbenice. To pomeni, da jo odlikuje sposobnost poslušalca popolnoma prevzeti in ohraniti njegovo pozornost vseskozi široko razprostrte loke idej." Ameriški jazzovski pianist Kirk Lightsey pa je menil:
"Odlična je, nadvse lucidna, s svojo harmonijo, kontraritmi. S klavirjem dosega orkestrske razsežnosti."