Svet 31.3.2015 5:00

Pariški Center Pompidou odprl podružnico v Malagi

Malaga, 31. marca - Pariški Center Pompidou je odprl podružnico v španski Malagi, rojstnem mestu umetnika Pabla Picassa. Prvo podružnico tega znamenitega pariškega umetnostnega centra izven Francije so odprli z razstavo, ki nudi dober vpogled v depoje. Na razstavi je na ogled okoli 100 slik, kipov in video instalacij.

Hrvaška, Zagreb. Razstava Pabla Picassa v galeriji Klovićevih dvori. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Razstava Pabla Picassa v galeriji Klovićevih dvori.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Pariški center Pompidou se ponaša z eno največjih zbirk umetnin na svetu, vendar pa zaradi prostorskih omejitev kar okoli 75.000 del hranijo v depojih, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Na razstavi, ki so jo tako kot center odprli v soboto, je mogoče videti avtoportrete Fride Kahlo, Pabla Picassa in Francisa Bacona ter skulpture Maxa Ernsta, Alberta Giacomettija in Joana Miroja.

Pod naslovom Razpadla telesa so v eni izmed dvoran predstavljana dela umetnikov, kot so Pablo Picasso, Antonio Tapies, Willem De Koonig, Jean Dubuffets in Georg Baselitz. V drugi dvorani so pod naslovom Ljudje brez obrazov med drugim na ogled slika Marca Chagalla z naslovom Nedelja, pa delo Maske Alexandra Calderja, videoinstalacija Yoko Ono in videoportret Andyja Warhola, ki ga je leta 1964 ustvaril Gerard Malanga.

Podružnica centra Pompidou v pristaniškem delu Malage se razprostira na 2000 kvadratnih metrov površine. Zaenkrat so njeno delovanje omejili na pet let, pri čemer letno načrtujejo po tri občasne razstave. V prvem letu po pisanju APA pričakujejo 250.000 obiskovalcev. Malaga je namreč pomembna turistična destinacija, priljubljena predvsem pri turistih s križark.

V Malagi trenutno deluje 30 muzejev, med njimi Muzej Thyssen in Picassov muzej in muzej sodobne umetnosti.