Svet 31.3.2015 5:30

Postelja Tracey Emin razstavljena v Londonu

London, 31. marca - V londonski galeriji Tate Britain si je od danes mogoče ogledati instalacijo britanske umetnice Tracey Emin Moja postelja (My Bed). Po umetničinih besedah postelja priča o burnem obdobju njenega življenja, ko je imela strto srce. Hkrati je instalacija komentar odnosa med njenim delom in zasebnim življenjem. Delo bo razstavljeno do junija 2016.

Poleg postelje je razstavljenih šest umetničinih novejših risb ter dve oljni sliki Francisa Bacona, ki ji je izbrala umetnica sama, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Postelja je bila julija lani na dražbi avkcijske hiša Christie's v Londonu prodana za približno tri milijone evrov. Kupil jo je nemški zbiratelj in industrialec Christian Duerckheim. Kot je tedaj povedal, je vedno občudoval umetničino odkritost, instalacijo Moja postelja pa je kupil, "ker je metafora življenja, kjer se začnejo težave in logika umre".

Instalacija je nastala leta 1998 v umetničinem občinskem stanovanju v Waterlooju in bila tri leta pozneje razstavljena v galeriji Tate. Postelja, v kateri naj bi Tracey preživela teden dni po še posebej bolečem razhodu s fantom, je bila nominirana tudi za Turnerjevo nagrado. Na njej je med umazanimi rjuhami najti prazne steklenice vodke, uporabljene kondome, umazano spodnje perilo in cigaretne ogorke.

Preden je bila dana na dražbo, je bila instalacija Moja postelja v lasti milijonarja, zbiratelja in galerista Charlesa Saatchija, ki naj bi jo leta 2000 kupil za 186.000 evrov.

Po Londonu bo instalacija Moja postelja na ogled v mestu Margate, v katerem je umetnica odraščala, nato jo bodo razstavili še v Livepoolu.