Slovenija 1.4.2015 6:00

Na Gospodarskem razstavišču razstava o dosežkih zlate dobe islamske civilizacije

Ljubljana, 1. aprila - Na Gospodarskem razstavišču bodo danes odprli mednarodno razstavo 1001 izum - odkritja zlate dobe islamske civilizacije. Ta bo prek več kot 60 interaktivnih eksponatov pripovedovala o času, ko je bil muslimanski svet inkubator idej v znanosti in tehnologiji. Na ogled bo do 2. julija.

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Direktor marketinga organizacije 1001 Inventions Junaid Bhatti. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Direktor marketinga organizacije 1001 Inventions Junaid Bhatti.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Direktor marketinga organizacije 1001 Inventions Junaid Bhatti. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Direktor marketinga organizacije 1001 Inventions Junaid Bhatti.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Muslimanski svet je civilizacijsko vodstveno vlogo prevzel po uničenju zahodnorimskega cesarstva leta 476, ko je klasično znanje v zahodni Evropi začelo naglo izginjati. Neprecenljiva grška znanstvena in filozofska besedila so bila uničena v vojnah, izgubljena ali pa jih zaradi splošne nevednosti ali neznanja grškega jezika niso več razumeli. Zlata doba islamske civilizacije je trajala skoraj 1000 let - od 7. do 16. stoletja - in je zajela obsežno območje od Španije do Kitajske.

Ljubljana je, kot je za STA povedal direktor marketinga organizacije 1001 Inventions Junaid Bhatti, peta evropska postaja razstave, ki obiskovalce seznanja z izjemnimi dosežki ljudi številnih veroizpovedi, ki so prispevali k izboljšavam v svoji družbi in vplivali tudi na sodobnost.

V razstavo bo obiskovalca uvedel film, v katerem igra z oskarjem nagrajeni Ben Kingsley. Sledi mu predstavitev sklopov Dom, Trg, Šola, Zdravje, Mesto, Vesolje in Svet. Postavitev je zasnovana interaktivno. Kot je poudaril Bhatti, niso želeli pripraviti klasične razstave z eksponati v vitrinah. Na razstavi je polno gumbov, ki jih je potrebno pritisniti, računalniških igric in podobno, saj želijo pritegniti predvsem otroke in mlade od 10. do 16. leta starosti.

Ideja za razstavo je po Bhattijevih besedah izšla iz akademskih krogov, kjer se je že pred dvema desetletjema odprla razprava o vrzeli v zgodovini na področjih znanosti in tehnologije med antiko in novim vekom. Raziskave so pokazala, da v omenjenem tisočletju pravzaprav ne moremo govoriti o temnem veku, nasprotno, po svetu se je veliko dogajalo. Ker so želeli dognanja strokovnjakov približati širši javnosti, so zasnovali projekt 1001 Inventions.

Pri pripravi razstave 1001 izum so se povezali z londonskim Muzejem znanosti, kjer je bila razstava premierno na ogled leta 2010. Nato je potovala po svetu. V Ljubljano so jo pripeljali z Nizozemske.

V Ljubljani gostuje evropska različica razstave. Neprofitna izobraževalna organizacija 1001 Inventios s sedežem v Veliki Britaniji, ki jo vodijo akademiki, pa danes razpolaga še z arabsko in azijsko različico.