Slovenija 31.3.2015 13:49

V Dolenjskem muzeju razstava ob 650-letnici Novega mesta

Novo mesto, 31. marca - V galeriji Dolenjskega muzeja v Novem mestu bodo v ponedeljek odprli razstavo Tisočletja na okljuku Krke, ki so jo ob 650-letnici ustanovitve mesta pripravili vsi muzejski kustodiati. Ob novomeškem jubileju je muzej izdal tudi enako naslovljeni zbornik, 17. aprila pa bodo odprli še razstavo v mestu odkritih srednjeveških pečnic.

Novo mesto. Kompleks Dolenjskega muzeja. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto.
Kompleks Dolenjskega muzeja.
Foto: Rasto Božič/STA

Vodja projekta in soavtor razstave Tisočletja na okljuku Krke, arheolog Borut Križ, je na današnji novinarski konferenci povedal, da so razstavo zasnovali tako, da ne predstavlja le zadnjih 650 let zgodovine novomeškega območja, temveč prinaša šesttisočletni pregled od prvih naselitvenih sledov do sodobnega Novega mesta.

Poskus zaokrožene predstavitve življenja zadnjih šestih tisočletij na Krkinem okljuku je napor vseh strokovnih delavcev Dolenjskega muzeja. Pri pripravi razstave srednjeveških pečnic, ki so jih odkrili pri arheoloških raziskavah v mestnem jedru, pa sodelujejo z novomeškim Centrom za preventivno arheologijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Po besedah koordinatorice razstave Tisočletja na okljuku Krke in njene soavtorice, zgodovinarke Majde Pungerčar, jedro razstave, ki bo na ogled do 6. aprila prihodnje leto, predstavljajo predmeti in slikovno gradivo, ki se nanašajo na preteklost mesta.

Z razstavo so v novomeškem muzeju prvič prikazali razvoj območja vse od prvih sledov človekovega bivanja do danes, jedro razstave pa posvetili Novomeščanom različnih starosti, spolov, poklicev in družbenih slojev v vseh časovnih obdobjih.

Razstavljeno gradivo prikazuje novomeško obrt, trgovino, industrijo, urbanizacijo ter promet, mestno društveno in družabno življenje, njegove šege, vojskovanja ter upodobitve mesta. Razstava nudi vpogled v javne in osebne dogodke, vesele in žalostne trenutke, uspehe in težave mesta ter pestrost in različnost mestnega življenja skozi tisočletja.

Razdelili so jo v šest sklopov - Mesto pred Novim mestom, Ustanovitev, Rast in razvoj mesta, Življenje v mestu, Gospodarstvo mesta, Mesto na preizkušnjah in Podobe mesta.