Slovenija 1.4.2015 13:30

V Mestnem muzeju na ogled razstava otroških lutk na temo Emone

Ljubljana, 1. aprila - V Mestnem muzeju Ljubljana bodo v četrtek odprli razstavo, ki so jo postavili učenci Osnovne šole Majde Vrhovnik v okviru muzejskega projekta Muzej v malem. Na razstavi z naslovom Emona se vrača je na ogled 133 lutk na temo Emone, ki so jih otroci izbrali na razpisanem natečaju.

Ljubljana. Mestni muzej Ljubljana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestni muzej Ljubljana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kot je na novinarski konferenci povedala kustosinja Nika Damjanovič, so letos k sodelovanju povabili učence iz osnovne šole, ki stoji na rimskih ostankih Emone. Projekt v muzeju v sodelovanju z izbrano ljubljansko osnovno šolo pripravljajo drugič. Lani so otroci Osnovne šole Ledina postavili razstavo o koliščarjih.

Tudi letos so otroci po besedah Damjanovičeve pridobili veliko zgodovinskega znanja, obenem pa so pri ustvarjanju pustili prosto pot domišljiji. Poleg dodatnega znanja o Emoni so se otroci seznanili tudi z različnimi muzejskimi poklici, o čemer so napisali tudi projektno nalogo.

Za razstavo so učenci, ki obiskujejo 5. razred, razpisali natečaj, na katerega so povabili otroke iz vrtcev in osnovnih šol. Prejeta dela 29 prijaviteljev so tudi ocenili in nagradili. Otroška komisija je pri ocenjevanju upoštevala več kriterijev: izvirnost, natančnost izdelave, estetsko vrednost, celostni vtis in zgodovinsko verodostojnost.

Na razstavi si je mogoče ogledati vse lutke, ki so prispele na natečaj, učenci, vključeni v projekt, pa so zanjo pripravili tudi obrazstavne tekste, ki pričajo o starodavnem življenju v Emoni. Obenem so pripravili tudi vodstvo po razstavi, ki so ga premierno izvedli danes za novinarje, pozneje pa bodo namenjena tudi obiskom družin.

Na domiselna vodstva, na katerih obujajo okamenele Emonce, ki jih upodabljajo učenci, vabijo ob sobotah. Razstava lutk bo na ogled do 31. maja.