Svet 3.4.2015 5:30

Picassovo sliko pred newyorško dražbo razstavili v Hongkongu

Hongkong, 3. aprila - V Hongkongu so pred dražbo, na kateri se zanjo nadejajo iztržiti rekorden znesek, na ogled postavili sliko španskega umetnika Pabla Picassa Alžirke (Les Femmes d'Alger). Sliko bo avkcijska hiša Christie's na dražbo v New Yorku dala maja, zanjo pa se nadeja iztržiti najmanj 140 milijonov dolarjev.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Slika iz leta 1955, na kateri je Picasso upodobil ženske v haremu, je zadnja v seriji 15 slik in je hommage francoskemu slikarju iz 19. stoletja Eugenu Delacroixu.

Navdihnila jo je istoimenska Delacroixova slika, obenem je s svojim stilom poklon Picassovemu prijatelju in tekmecu Henriju Matissu, ki je umrl le pet tednov prej, preden je Picasso začel ustvarjati omenjeno serijo.

"To je eno najpomembnejših Picassovih del, pa tudi eno največjih, ki je še vedno v zasebni lasti," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Derek Gillman, ki pri Christie's vodi oddelek za impresionistično in moderno umetnost.

Slika je razstavljena v hongkonški podružnici avkcijske hiše, v tem mesecu pa jo bodo razstavili še v Londonu.

Gillman je prepričan, da bo slika dosegla rekordno ceno. Vedno večja število premožnih zbirateljev z vsega sveta je namreč cene umetnin potisnilo v neslutene višine. Identitete sedanjega lastnika slike v avkcijski hiši ne želijo razkriti, po Gillmanovih besedah pa bo sliko verjetno pograbil kak drug zasebni zbiratelj, saj bi muzeji le stežka našli toliko denarja. "Na svetu ni veliko muzejev, ki bi si lahko privoščili tako drago sliko," pravi Gillman.

Trenutno je najdražja slika, prodana na dražbi, delo Francisa Bacona z naslovom Tri študije Luciana Freuda, ki je bila leta 2013 prav tako na dražbi avkcijske hiše Christe's v New Yorku prodana za 142 milijonov dolarjev.