Svet 3.4.2015 5:00

Riccardo Muti načrtuje koncert ob 80-letnici rojstva Pavarottija

Rim, 3. aprila - Italijanski dirigent Riccardo Muti načrtuje koncert ob 80-letnici rojstva tenorista Luciana Pavarottija. Ta bo 20. oktobra v pevčevem rojstnem mestu Modeni, pod Muttijevo dirigentsko taktirko ga bo izvedel orkester mladih glasbenikov Luigi Cherubini, ki ga je Muti ustanovil leta 2004. Pavarotti je leta 2007 umrl za rakom na trebušni slinavki.

Na koncertu bodo nastopili tudi pevci Accademie Pavaroti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Osmo obletnico Pavarottijeve smrti bodo v Modeni 6. septembra obeležili s koncertom na Piazza Grande, na katerem bodo nastopili številni priznani umetniki.

Poleg tega bodo v Modeni v kratkem odprli Pavarottijev muzej. Muzej ki je nastal v sodelovanju tenoristove vdove Nicolette Mantovani in Fundacije Luciana Pavarottija, so uredili v nekdanjem pevčevem domovanju Casa Rossa. Razstava se ne bo osredotočala le na pevčevo umetniško kariero, ampak bo s pomočjo slik, filmov in zvočnih posnetkov pokazala tudi njegovo zasebno življenje.

Pavarotti se je rodil 12. oktobra 1935. Najprej je poučeval, leta 1961 pa se je dokončno posvetil petju. Prodor mu je uspel leta 1964, ko je v Covent Gardenu v Londonu vskočil namesto obolelega Giuseppeja Di Stefana. Leta 1966 je sledil debut v milanski Scali, dve leti kasneje v newyorškem Metu. Svetovno slavo si je Pavarotti prislužil tudi z nastopi treh tenorjev, s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom.

Na leto je imel do sto koncertov, na katerih je nastopal z največjimi opernimi divami, kot so Montserrat Caballe, Kiri Te Kanawa, Joan Sutherland, Ileana Cotrubas. Nastopal pa je tudi, zlasti v humanitarne namene, v duetih s pevci in pevkami, kot so Sting, Joe Cocker in Mariah Carey.