Svet 5.4.2015 5:00

V Zagrebu kmalu razstava Mojstri italijanskega baroka na Hrvaškem

Zagreb, 5. aprila - V Galeriji Klovićevi dvori v hrvaški prestolnici bodo 16. aprila odprli razstavo Mojstri italijanskega baroka na Hrvaškem. Na postavitvi, ki bo združila 80 slik italijanskih umetnikov 17. in 18. stoletja, bodo prvič skupaj zbrana najpomembnejša dela italijanskih slikarjev, ki se danes nahajajo na Hrvaškem.

Kot je mogoče prebrati na spletni strani galerije, se razstava tematsko in kronološko navezuje na razstavo Tizian, Tintoretto, Veronese - mojstri renesanse, ki so jo v galeriji pripravili leta 2011.

V baroku so prevladovale slike z nabožno tematiko, zato bodo tudi na razstavi zastopane najštevilčneje. Poleg nabožnih tem pa bodo predstavljene tudi alegorije, literarne in historične teme, tihožitja, prizori bitk, vedute in portreti.

S svoji deli bodo zastopani tako pomembni umetniki, kot so bili Sebastiano Ricci, Leandro Bassano ali Padovanino, kot tudi manj poznani ustvarjalci, ki so tedaj delovali na hrvaški obali. Mnoge slike bo imela javnost tokrat priložnost videti prvič.

Preko razstavljenih slik bo mogoče slediti spremembam sloga od predhodnikov baročne umetnosti, zgodnjega, visokega in poznega baroka, vse do klasicizma, razstava pa bo pripovedovala tudi o informiranosti tedanjih naročnikov in o njihovih finančnih zmožnostih.

Razstava bo na ogled do 2. avgusta, je še mogoče izvedeti na spletni strani galerije.