Slovenija 2.4.2015 13:24

Ob dnevu knjige praznično tudi na prireditvi Sijaj, sijaj, sončece

Ljubljana, 2. aprila - Mednarodni dan knjig za otroke so dopoldne počastili na prireditvi Mestne knjižnice Ljubljana, Pionirske - centra in Slovenske sekcije IBBY z naslovom Sijaj, sijaj, sončece. Slovesnost, obarvano s pesmimi otrok iz vrtca Ledina in nastopom Anje Štefan, so dopolnili nagovori poznavalcev otroške literature, ki so opozorili na pomen branja.

Ljubljana. Knjigarna, knjige. Foto: Tina Kosec/STA

Ljubljana.
Knjigarna, knjige.
Foto: Tina Kosec/STA

Vodja centra Pionirska Darja Lavrenčič - Vrabec je v uvodnem nagovoru spomnila na rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena in povedala, da danes praznuje tudi Štefanova. Po besedah Lavrenčič - Vrabčeva ima najverjetneje 2. april res pravljično moč, saj je na ta dan rojeni Andersen izpolnil napoved vedeževalke, da bo nekoč slaven mož, pravljice pa so pomembno zaznamovale tudi življenjsko pot Štefanove, ki velja za eno najvidnejših slovenskih pravljičark in pripovedovalk pravljic.

Zbrane je pozdravila tudi direktorica Mestne občine Ljubljana Jelka Gazvoda, ki se je, kot je dejala, znašla v zadregi pred najmlajšimi, ki od nje ne pričakujejo formalnosti. Izrazila je upanje, da bodo ohranili lep spomin na to prireditev, ki so jo pomagali sami oblikovati, ter da jih bodo nagovorile pravljice, uganke in pesmice Štefanove. Pozvala jih je še k branju knjig, najprej v sodelovanju s starši, pozneje samostojno, saj bo to velika dota za njihovo prihodnost.

Prireditve se je udeležila tudi predstavnica Slovenske sekcije IBBY Tilka Jamnik, ki je prebrala poslanico z naslovom Mnogo kultur ena zgodba, ki jo je letos prispevala predsednica izvršnega odbora IBBY sekcije Združenih arabskih emiratov Marwa Obaid Rashid Al Aqroubi. Odrasle in otroke je pozvala k branju knjig in pri tem navedla besede pokojnega pesnika Toneta Pavčka, ki je nekoč dejal: "Če ne bomo brali, nas bo pobralo."

Prireditev je potekala na temo mednarodnega leta svetlobe. Po prireditvi so odprli razstavo z naslovom Svetloba-Slika-Sporočilo, ki na ogled ponuja leposlovne in poučne knjige na temo svetlobe.

Na današnji dan poteka več prireditev v čast knjigi za otroke. Prireditev so med drugim pripravili v predsedniški palači, ob 50 letnici oddaje Lahko noč, otroci! pa so v organizaciji RTV Slovenija v knjižnici Kamnik pripravili pravljično prireditev, s katero bodo gostovali tudi po drugih slovenskih knjižnicah.