Slovenija 5.4.2015 11:00

Festival Exodos bo tokrat posvečen afriški umetnosti

Ljubljana, 5. aprila - Festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos bo v 19. izdaji predstavil izbrane umetnike današnje Afrike. Med 17. in 21. aprilom bodo lahko obiskovalci na različnih prizoriščih po Ljubljani skozi performans, ples, glasbo, film in fotografijo spoznavali raznolikost, aktualnost in polemičnost afriških ustvarjalcev ter njihovih navdihujočih del.

Letošnji program festivala z naslovom Bodoči arhivi: fokus Afrika je nastal pod vodstvom kuratorja Jana Goossensa, soustanovitelja belgijsko-kongovske umetniške platforme KVS-Kongo. Po njegovih besedah festival nima namena ustvariti posnetka stanja današnje afriške uprizoritvene umetnosti.

Cilj projekta je namreč ustvariti začasen uprizoritveni prostor z vso kompleksnostjo in raznovrstnostjo današnjih afriških umetnikov, njihovih praks, povezav s celino, vpliva diasporske izkušnje in mnogoterih vezi, ki jih imajo z ostalim svetom, je povedal Goossens.

Na festivalu se bo v petih dneh zvrstilo več kot 20 dogodkov, ki bodo pokazali, zakaj svet dohiteva Afriko in ne obratno, so zapisali organizatorji. Obiskovalce čaka raznolik program, ki se bo 17. aprila začel z odprtjem fotografske razstave Sammyja Balojija iz Konga z naslovom Kolwezi, ki mu bosta sledila še performans angolskega umetnika Nastia Mosquita z naslovom S.E.F.A. in koncert južnoafriškega glasbenika Nea Muyange Pesmi odpora. Vsi dogodki bodo prvi festivalski dan potekali v Španskih borcih.

Do 21. aprila bo na programu še vrsta plesno-gledaliških predstav, koncertov, fotografskih razstav, predavanj, pogovorov, delavnic in filmskih projekcij, ki jih bodo pripravili na različnih prizoriščih - v Španskih borcih, v Plesnem teatru Ljubljana, v Stari mestni elektrarni, v Slovenskem mladinskem gledališču, Studiu Baobab in Trubarjevi hiši literature. V Slovenskem etnografskem muzeju bodo pripravili afriški bazar.

Po fokusu na Azijo in Balkan v 17. in 18. ediciji bo 19. Exodos poleg afriške umetnosti predstavil tudi afriški vsakdan. Med drugim bo Zavod Exodos Ljubljana nekaj sredstev od prodanih vstopnic namenil za Unicefov program pomoči sirotam v Čadu, so sporočili iz Zavoda Exodos Ljubljana.