Slovenija 3.4.2015 7:53

V Novem mestu razstava Nike Autor Razglednice o migracijski politiki

Novo mesto, 3. aprila - V galeriji Simulaker v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Razglednice Nike Autor. Razstava je del projekta Zagon - sodobna umetnost z novimi močmi, ki ga s pomočjo finančne podpore evropskega socialnega sklada izvaja ljubljanska Galerija Škuc. Autorjeva tokrat v središče postavlja azilno in migracijsko politiko.

Po besedah umetniškega vodje Galerije Škuc Vladimirja Vidmarja Autorjeva svoja umetniška raziskovanja gradi okoli vprašanj, kaj in kako ljudje vidijo ter kdo je neviden. Njena razstava, ki bo na ogled do 17. aprila, problematizira vprašanja azilne in migracijske politike, ki postajajo zaradi bližnjih kriznih žarišč vse bolj prisotna.

Kot ocenjuje, je njena moč v odločni dekonstrukciji, ki prevladuje v medijih in hkrati brezsramno licitira z ustvarjanjem stereotipnih predstav. Avtorica gre pri tem še dlje, saj z raztelešenjem medijske podobe migrantov manipulacijo problematizira kot orodje pravne legitimacije sistemskega degradiranja in izkoriščanja.

Problematike migracijske politike se ne loteva prek medijskih slik oddaljenih kriznih območij, temveč skozi impresije domače, opevano poetične krajine. Oziroma tako, da slovensko pokrajino "v paradoksno impresionistični estetiki nočnih posnetkov policijske infra-rdeče kamere predstavi kot hkratni topos tradicionalne nacionalne identifikacije in poligon preživetvenega maratona tistih, ki jim odrekamo pravice političnih subjektov".

Nika Autor je študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani končala leta 2008. Deluje v okviru kolektiva Obzorniška fronta. Njena dela so na ogled doma in v tujini, pogosto se predstavlja tudi na festivalih.