Svet 5.4.2015 5:30

V mantovskem gradu odprli prenovljeno poročno dvorano

Milano, 5. aprila - V Gradu sv. Jurij v Mantovi so po prenovi za javnost ponovno odprli znamenito poročno dvorano, ki jo krasijo iluzionistične poslikave v tehniki freske Andrea Mantegna. Umetnik je freske v sobani, poznani tudi kot Poslikana dvorana, ustvaril med letoma 1465 in 1474 po naročilu Ludovica III. Gonzage.

Kot je po pisanju italijanske tiskovne agencija Ansa ob četrtkovem odprtju prenovljene dvorane dejal italijanski minister za kulturo Dario Franceschini, je ta dan nekaj posebnega za Mantovo in za celotno Italijo. Freske je označil kot mojstrovino italijanske renesanse.

Mantegna je na freski upodobil pomembne dogodke z dvora Ludovica Gonzage. Tako je na severni steni mogoče videti Ludovica Gonzago s ženo Barbaro Brandenburško in sorodniki, preostali del stene pa zasedajo dvorjani. Figure so postavljene v iluzionistično naslikan prostor.

Na zahodni steni je umetnik naslikal Ludovica v svečanih oblačilih, ob njem pa njegovega sina, kardinala Francesca Gonzago, svetega rimskega cesarja Friderika III. in Kristjana I., danskega, norveškega in švedskega kralja.

Strop krasi naslikana okrogla odprtina z ograjo, ki se odpira v modrino neba. Preko ograje navzdol gledajo kerubi.

Po besedah upraviteljice gradu Giovanne Paolozzi Strozzi bo poročna dvorana poslej vključena v novo muzejsko pot, ki vključuje tudi sobe, v katerih je predstavljena zbirka poslovneža Romana Freddija iz Mantove. Ta je za mantovski grad namenil 85 del, med njimi portret Francisa IV. Gonzage, ki ga je naslikal flamski slikar Peter Paul Rubens.

Poročno dvorano so zaprli pred skoraj tremi leti zaradi poškodb v potresu. Restavracija je stala 750.000 evrov.

Stavbni kompleks družine Gonzaga je nastajal od 14. do 17. stoletja in danes obsega okoli 500 sob. Družina je gradu živela od med letoma 1328 in 1707, ko je izumrla.