Svet 4.4.2015 9:17

Režiserka Mateja Kokol s premierno predstavo v mehiškem Zacatecasu

Ciudad de Mexico, 4. aprila - V glavnem mestu mehiške zvezne države Zacatecas se je v petek s premiero gledališke predstave 3600 sekund hrepenenj sklenilo šesttedensko sodelovanje slovenske režiserke Mateje Kokol in mehiške gledališke skupine Cosmicomicos, ki je nastalo na pobudo umetniškega vodje Sergia Salinasa Martineza.

Ljubljana. Gledališče. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Predstava je avtorski projekt, ki je nastal v ekipnem duhu igralcev gledališke skupine Cosmicomicos in režiserke Kokolove na podlagi časopisnih člankov iz dveh držav - Slovenije in Mehike.

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu, ki je zadolženo tudi za Mehiko, je sporočilo, da je režiser Kokolovo povabil k sodelovanju na podlagi uspešne diplomske gledališke predstave Stoli, ki je lani leto gostovala na 2. mednarodnem gledališkem festivalu alternativnega gledališča Cosmicomicos.

Predstava odpira 3600 sekund hrepenenj, sedem različnih zgodb, sedem različnih likov, ki prepletajo notranji svet kantine - zadnjega zatočišča pred nevihto. Razgalja krhek in ranljiv svet Miguelita, Fatime, Carlosa, Angelice, Edne, Alexa in Noseja skozi slovenske oči režiserke. Tradicija, zgodovina in ideali so postavljeni skozi perspektivo dveh svetov - evropske Slovenija in latinske Mehike.